Britská policie zatkla Assange, zveřejňování depeší pokračuje

Londýn - Britská policie dnes zatkla zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Stalo se to na policejní stanici, kam sám dobrovolně přišel. Ještě dnes se u soudu v londýnském Westminsteru dozví podrobnosti vydávacího řízení a podmínky svého dalšího pobytu v Británii poté, co Londýn v pondělí obdržel od Švédska na Assange mezinárodní zatykač kvůli obvinění ze sexuálních deliktů. Zveřejňování informací z amerických diplomatických depeší mezitím pokračuje.

Advokát devětatřicetiletého Australana Mark Stephens již v pondělí sdělil, že dojednává dobrovolné setkání svého mandanta s policií. Assange byl zatčen o půl desáté dopoledne místního času poté, co se podle dohody dostavil na policejní stanici v Londýně. Ve Švédsku čelí obvinění ze znásilnění, dvou případů sexuálního obtěžování a nezákonného donucování, kterých se údajně dopustil v srpnu letošního roku.

Assange doufá, že nebude vydán do Švédska a že bude moci být v Británii vyšetřován na svobodě na kauci. Je také pravděpodobné, že zůstane ve vazbě, dokud soud nerozhodne o žádosti o vydání. Obává se, že Švédsko by mu pod vlivem Spojených států neumožnilo spravedlivý soud. Stockholm ale už o víkendu uvedl, že Assangeovi v případě vydání do Švédska nehrozí, že by ho švédské úřady předaly Američanům.

Britská strana má necelý měsíc na to, aby rozhodla o vydání zadrženého Australana. Začátkem roku mu ale vyprší pracovní a pobytové vízum. Assangeovi právníci označují postup švédské prokurátorky za nepřiměřený. „Místo aby ho předvolala k výslechu, rovnou vydala zatykač. To je přehnané. Pan Assange dosud nedostal potenciální obvinění v angličtině, to porušuje jeho lidská práva,“ prohlásila Assangeova právní zástupkyně Jennifer Robinsonová.

Julian Assange (39):

- Novinář a internetový aktivista známý jako šéfeditor a mluvčí serveru WikiLeaks. Odmítá být označován za jeho zakladatele, protože server založilo více osob.
- Narodil se v australském Townsville 3. července 1971. Jeho rodiče měli kočovnou hereckou společnost. Na několika vysokých školách studoval mimo jiné matematiku, fyziku a filozofii.
- V pubertě byl členem skupinky australských počítačových hackerů International Subversives. V souvislosti s touto činností byl zatčen a soud mu udělil pokutu.
- V roce 1993 založil australského poskytovatele internetového připojení Suburbia, který umožňoval necenzurované zveřejňování informací na počítačové síti. Živil se jako programátor a počítačový konzultant. V roce 2006 stál u zrodu serveru WikiLeaks.
- Od dětství pobýval například v Keni, Tanzanii, na Sibiři, v Iráku, v USA, ve Švédsku i na Islandu.
- Má syna, o nějž v 90. letech sváděl dlouhý soudní boj se svou někdejší životní partnerkou.

Mluvčí WikiLeaks Kristinn Hrafnsson označil zatčení Assange za útok na svobodu tisku. Zároveň prohlásil, že WikiLeaks to nezastaví. Nezmění se prý ani plány na zveřejnění dalších dokumentů. Svou činnost bude WikiLeaks nadále organizovat z Londýna i dalších míst.

Assangeovo zatčení naopak přivítali někteří představitelé západních zemí. Americký ministr obrany Robert Gates je označil za dobrou zprávu a italský ministr zahraničí Franco Frattini řekl, že byl nejvyšší čas, aby byl Assange zatčen, neboť prý poškodil mezinárodní diplomatické vztahy.

WikiLeaks: NATO má plány na obranu Pobaltí před Ruskem

Server WikiLeaks mezitím pokračuje ve zveřejňování informací z amerických důvěrných diplomatických depeší. Podle jedné z nich měly Spojené státy a NATO připravený plán na obranu pobaltských států a Polska před Ruskem. Rozhodnutí vypracovat tento plán bylo podle dokumentů učiněno začátkem letošního roku na nátlak USA a Německa. V souběžných jednáních s Varšavou nabídl Washington posílit polskou obranu a rozmístit své síly v přístavech Gdaňsku a Gdyni. Podle deníku špičky NATO na summitu v Lisabonu minulý měsíc se strategií tiše souhlasily.

Na obsah nově publikovaných dokumentů dnes v rozhovoru pro ruskou agenturu Interfax reagoval nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí. Údajnými plány aliance je podle něj Moskva ohromena.

Na lisabonském summitu se NATO s Ruskem dohodlo na spolupráci na systému raketové obrany, což bylo obecně vnímáno jako výrazné oteplení vztahů, které poznamenala ruská invaze do Gruzie v roce 2008. Dokumenty zveřejněné serverem WikiLeaks ale poukazují na napětí, které je u bývalých znepřátelených stran z dob studené války stále cítit.

Součástí plánu byl nový systém obrany zahrnující baltické státy a Polsko. Tyto země byly značně znepokojeny ruskou bleskovou válkou s Gruzií, vojenskými operacemi v Bělorusku i ruskou vojenskou doktrínou, která vnímá rozšiřování NATO jako hrozbu.

Na případný ozbrojený střet na Baltu bylo údajně vyhrazeno devět divizí - amerických, britských, německých a polských. Byly určeny přístavy na severu Polska, do kterých by směřovaly námořní posily. První manévry podle nové strategie se podle informovaného zdroje měly uskutečnit příští rok.

Poláci prý chtěli od USA skutečné Patrioty, nikoliv ozdobu

Zklamání v Polsku vyvolala informace, že rakety Patriot, které v této zemi rozmístily Spojené státy, budou bez bojových hlavic. Vyplývá to ze zveřejněných depeší z americké ambasády ve Varšavě. Poláci podle nich chtěli opravdové rakety, a ne „okrasné rostliny“. „Ve věci Patriotů je mezi námi a Poláky propast. Poláci na počátku nebyli informováni, že baterie, které u nich budou vždy na určitou dobu umístěny, nebudou vybavené opravdovými raketami,“ napsal v únoru loňského roku tehdejší americký velvyslanec v Polsku Victor Ashe.

Poláci podle Ashe očekávali, že Patrioty ve skutečnosti posílí jejich systém protiraketové obrany. Rozmístění raket Patriot přislíbila Varšavě vláda bývalého amerického prezidenta George Bushe během jednání o výstavbě protiraketové základny v Polsku a protiraketového radaru v Česku.

WikiLeaks čelí velkým překážkám

WikiLeaks v posledních dnech čelí spoustě překážek. Stránky přišly o svou původní adresu wikileaks.org, internetové knihkupectví Amazon.com mu přestalo poskytovat prostor na svých serverech, švýcarská banka PostFinance zrušila účet, na který směřovaly finanční dary pro portál, a elektronické platby na účet serveru již dříve zablokoval PayPal. Tlak na server přinesl určité výsledky, protože za posledních 24 hodin server WikiLeaks další dokumenty nezveřejnil. V jejich odhalování však pokračovaly noviny The New York Times a The Guardian, které dostaly přednostní přístup k depeším.

  • Novnináři čekají na Assange před budovou soudu ve Westminsteru autor: Kirsty Wigglesworth, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2158/215750.jpg
  • Julian Assange autor: Salvatore Di Nolfi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2157/215669.jpg
  • Summit NATO v Lisabonu autor: Markus Schreiber, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2113/211208.jpg
  • Protiraketový systém Patriot autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1681/168062.jpg
  • Server WikiLeaks zveřejňuje americké diplomatické depeše autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2150/214936.jpg