WikiLeaks zveřejnil seznam míst, zásadních pro americkou bezpečnost

Washington - Server WikiLeaks zveřejnil výčet zařízení po celém světě, jejichž ztráta by ohrozila bezpečnost Spojených států, národní zdraví nebo ekonomiku. Na seznamu z roku 2009 jsou ropovody, komunikační střediska, ale třeba i dánská továrna na inzulin nebo doly na kobalt v Kongu. Definice národní bezpečnosti je podle materiálů velmi široká.

Co má společného ropovod na Sibiři, dánská továrna na inzulin, Suezský kanál nebo doly na kobalt v Kongu? Všechno jsou to objekty, na kterých závisí bezpečnost Spojených států, jejich ekonomika nebo zdraví obyvatel. Alespoň podle seznamu, který si loni nechalo vypracovat ministerstvo vnitra Spojených států od ambasád po celém světě.

Únik těchto informací je pro Spojené státy citelný a je to další rána i pro jejich spojence. „Tohle je další důkaz nezodpovědnosti serveru, balancující na hraně zákona. Přesně tyto informace teroristé potřebují,“ říká bývalý ministr zahraničí Velké Británie Malcolm Rifkind.

Server WikiLeaks se ale brání. „Jsou to sice strategické informace, u většiny zařízení ale chybí konkrétní místo, nejsou tam popsaná bezpečnostní opatření ani nic podobného,“ uvedl asistent zakladatele serveru WikiLeaks Christin Hrafnson.

Washington se snaží žehlit následky a nepřestává zveřejnění odsuzovat. Americká vláda oběžníkem zakázala číst zveřejněné depeše alespoň federálním zaměstnancům. Obsah informací také způsobil personální zemětřesení na amerických velvyslanectvích, v armádě a zpravodajských službách. Washington musí přemisťovat zaměstnance, které by informace mohly ohrozit.

Němci si kryjí záda, diplomaté budou psát „nezávadně“

Německé ministerstvo zahraničí podle deníku Der Spiegel v důsledku zveřejnění tajných depeší instruovalo své pracovníky, aby psali podobné zprávy vyváženě a věcně. „Pečlivý výběr výrazu v našich zprávách slouží zájmům naší země,“ zdůraznil v dopise zaměstnancům státní tajemník ministerstva Peter Ammon. Ministerstvo tak chce předejít případným nepříjemnostem. Američtí diplomaté se totiž v tajných depeších příliš nežinýrovali a světové státníky peprně okomentovali.

Ruský premiér Vladimir Putin byl označen za alfasamce, německá kancléřka Angela Merkelová za nepříliš kreativní, francouzský prezident Nicolas Sarkozy zase za egoistického a nevyzpytatelného politika.

Saúdští Arabové jsou hlavními sponzory terorismu

Dárci ze Saúdské Arábie jsou nejdůležitějším zdrojem financí pro sunnitské teroristické skupiny, jako jsou Tálibán nebo pákistánská Laškare tajjaba (LeT), uvedla v loňské depeši americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Podle ní navíc Rijád neklade dostatečný důraz na boj proti financování terorismu. Dary saúdskoarabských občanů teroristickým skupinám podle USA dosahují milionů dolarů.

V jiné depeši americký velvyslanec v Rijádu James Smith uvádí, že Saúdští Arabové spolupracují s USA v boji proti sponzorům teroristů „aktivněji než kdy dříve“. Smith nicméně přiznává, že Saúdská Arábie je při potlačování terorismu závislá na analyticích ze CIA.

LeT na sebe výrazně upozornila v roce 2008, kdy její členové spáchali atentát v Bombaji a zabili zde přes 170 lidí.

Švýcarská banka zrušila účet, kam mířily dary pro WikiLeaks

Švýcarská banka PostFinance zrušila účet, na který směřovaly finanční dary pro server WikiLeaks. Reagovala tak na zjištění, že zakladatel WikiLeaks Julian Assange uvedl při zřízení účtu falešnou adresu. Financování serveru zkomplikovala už o víkendu americká společnost PayPal, která ve svém systému zablokovala převody peněz ve prospěch WikiLeaks. Assange při zřízení účtu „uvedl jako své bydliště Ženevu, což se při přezkoumání údajů ukázalo jako nepravdivé,“ sdělili zástupci PostFinance. Podle banky nedokázal Assange doložit bydliště nikde ve Švýcarsku. Tím nesplnil základní podmínku pro vedení účtu a ten mu byl zrušen.

Ačkoliv má Assange další konta třeba na Islandu a v Německu, financování jeho firmy se komplikuje. Podle WikiLeaks za poslední týden přišel o 100 tisíc eur. Má mnoho sympatizantů, ale zveřejnění pošty, která odhaluje před celým světem americkou zahraniční politiku v její nahotě, mu přidala mocné nepřátele.

Kolem Assange se stahuje smyčka

Kolem zakladatele serveru WikiLeaks se stahuje smyčka. Mezinárodní zatykač na Assange kvůli obvinění ze sexuálních deliktů už dorazil do Británie, kde se 39letý Australan ukrývá. Jeho právník uvedl, že se pokouší domluvit s policií na dobrovolném výslechu.

Mark Stephens, právník Juliana Assange:

„Dojednáváme dobrovolné setkání Assange s policií, abychom zajistili výměnu těch otázek a odpovědí, jež jsou třeba.“

Švédská prokuratura chce Assange vyslechnout kvůli dvěma údajným znásilněním. Oznámení na něj podaly dvě dobrovolnice jeho portálu WikiLeaks. Australan ale vinu odmítá a tvrdí, že stíhání je pomstou za jeho nepohodlnou publikační aktivitu. Z očí veřejnosti se stáhl 5. listopadu po své poslední tiskové konferenci.

  • Saúdskoarabští policisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1523/152286.jpg
  • Julian Assange autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2150/214934.jpg
  • Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v rozhovoru pro CNN autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2150/214931.jpg
  • Zatykač na Juliana Assangea autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2154/215302.jpg