Zima dál omezuje dopravu v Evropě

Londýn - Dopravu v Evropě stále komplikuje vlna mrazivého počasí, které si vybírá také stále větší daň na životech. O tomto víkendu už ale například v jižních oblastech Velké Británie očekávají déšť a teploty až sedm stupňů nad nulou. V Alpách se zvyšuje nebezpečí lavin. Situaci v evropské letecké dopravě dále komplikuje pracovní konflikt ve Španělsku.

V Polsku za posledních 24 hodin zmrzlo devět lidí, takže celkový počet obětí zimy je zde od začátku listopadu 46.

V Británii dnes letiště hlásila zpoždění mnoha letů a železniční doprava fungovala nepravidelně a s mnoha zpožděními. V Londýně už dnes ale skoro zmizel sníh a očekávají zde až sedm stupňů nad nulou. V některých oblastech Anglie a Walesu má dosavadní sněžení vystřídat déšť.

Francouzská správa leteckého provozu kvůli sněžení a náledí požádala letecké společnosti, aby dnes na pařížském letišti Roissy/Charles de Gaulle omezily provoz o pětinu. Opatření má skončit večer.

V rakouských Korutanech bylo dnes asi 800 domácností stále bez proudu a silniční dopravu místy komplikovaly stromy popadané pod tíhou sněhu. Další sněžení se v Rakousku a také v Německu čeká v neděli.

Ve francouzském departementu Horní Savojsko dnes úřady upozornily na velké nebezpečí lavin počínaje víkendem, a to v důsledku předpokládaného oteplení a nového sněžení. Podobné varování pro lyžaře a výletníky vydaly také skotské úřady. Pod sněhem jsou i některé oblasti středního a severního Portugalska, kde je přerušen provoz na asi dvaceti silnicích.

Vysokou vodu znovu zažívají Benátky, kde dnes její hladina na náměstí svatého Marka dosáhla 136 centimetrů. Jeden muž dnes náměstí přeplaval na jeden zátah pod vodou, aby upozornil veřejnost na kampaň italského ministerstva zdravotnictví ve prospěch ochrany dětí před utonutím.

Záplavy v Benátkách
Zdroj: ČTK/AP/Luigi Costantini
Vydáno pod