Qantas bude chtít miliardové odškodné od Rolls-Royce

Sydney - Australské aerolinky Qantas podnikly právní kroky proti britskému výrobci leteckých motorů Rolls-Royce. Chtějí po něm odškodné za únik oleje a následnou explozi motoru svého letadla A380 a náhradu následných výdajů. Nehoda se stala 4. listopadu a stroji se 466 lidmi se podařilo v Singapuru nouzově přistát. Odhaduje se, že případ mohl stát leteckou společnost kolem 60 milionů australských dolarů (kolem 1,1 miliardy Kč) za výdaje a ušlé příjmy.

Společnost Qantas po třech týdnech inspekcí a výměn motorů obnovila před několika dny provoz jen u dvou ze šesti svých strojů A380 a zbytek letky zůstane v hangárech do příštího roku. Společnost prověřuje dalších 12 motorů, které můžou být vadné. Qantas také vyřadila A380 z tras do Los Angeles, které patří mezi její nejlukrativnější destinace. Podnik uvádí, že jde o nejdelší trasy jeho strojů A380, které požadují při startu maximální tah motorů.

„Dnešní krok umožní Quantas využít všech dostupných možností k náhradě ztrát,“ uvádí zpráva letecké společnosti. Připomíná, že si další náklady vyžádalo přerušení provozu všech jejích strojů A380 kvůli potřebným revizím všech motorů a dalšímu servisu.

Qantas chce odškodné za vadné motory (zdroj: ČT24)

Australští letečtí experti zjistili, že na motorech airbusů A 380 jsou závažné konstrukční chyby. Potvrdili tak předchozí vyšetřování, že listopadový výbuch motoru způsobila vychýlená součástka na motoru. Ta porušila stěny potrubí s olejem, který následně unikl a začal hořet.

Australský úřad pro bezpečnost v dopravě dnes oznámil leteckým společnostem, které využívají motory Trent 900 od firmy Rolls-Royce, aby u nich provedly další prověrky případných výrobních defektů. Vedle Qantas se úřad obrátil na Singapore Airlines a německou Lufthansu.

Porouchaný motor
Zdroj: ČT24
Vydáno pod