Afriku drží na nohou kopie léků, EU je chce přesto zarazit

Brusel – Evropská unie chce rázně zakročit proti levným kopiím léků, které nejvíc pomáhají v subsaharské Africe lidem nakaženým virem HIV. Těch je ve světě 33 milionů a 68 procent z nich žije právě v subsaharské Africe. Antiretrovirotika zabraňují viru šířit se v těle, podporují imunitu a spoustu nemocných drží při životě.

Díky levným přípravkům klesly náklady na léčbu nakažených virem HIV z 500 dolarů za rok na 70. Dramaticky se tak zvedla jejich dostupnost – v subsaharské Africe je dostává 37 procent nakažených, v roce 2002 to byla přitom jen dvě procenta. Levné léky drží Afriku na nohou, stop jejich přílivu by je zase podrazil a následoval by tvrdý pád.

Nejvíc levných kopií antiretrovirotik se vyrábí v Indii, odkud pochází 80 procent léků, které pro nakažené v Africe kupují různí dárci. „Nemůžeme se jen tak dívat, jak bohaté země zarazí možnost léčit lidi postižené HIV a AIDS. Evropská unie jedná v zájmu farmaceutických firem,“ říká Tido von Schön-Angerer z organizace Lékaři bez hranic a ředitel kampaně pro volný přístup k lékům.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Příští týden se bude v Bruselu projednávat dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Indií. Podle Bruselu nebude mít žádná její část vliv na právo Indie vyrábět generika nebo na objem jejich produkce. Tak zvaná časová exkluzivita by ale znamenala, že by si indičtí výrobci mohli registrovat kopie zahraničních léků - včetně těch, které nejsou chráněné patentem - až po 10 letech, v případě léků pro děti až po 15 letech.

Antiretrovirotika
Zdroj: ČT24