Ve Francii mají hamburger pro gurmány

Paříž – Belgický fastfood ve Francii má na Vánoce dárek pro gurmány, kteří se většinou takovým podnikům vyhýbají obloukem. Do hamburgerů teď budou v restauracích Quick přidávat plátek foie gras. To jsou játra kachen nebo hus, které se cíleně překrmují a brání se jim v pohybu tak, aby bylo v játrech co nejvíc tuku.

I když labužníci za francouzskou pochoutku platí ve vybraných restauracích tučné částky, ve fastfoodu zas tak hluboko do kapsy sahat nebudou. Jeden hamburger, ve kterém je hovězí maso, salát a plátek kachního foie gras, stojí 5 eur, což je asi 125 korun. Tuto vybranou pochoutku bude ale fastfood nabízet jen do Vánoc.

Foie gras je ve Francii oblíbenou pochoutkou, a to právě především v období Vánoc. „Chceme našim klientům nabídnout výjimečnou pochoutku za nízkou cenu, a dát jim tak možnost začít slavit Vánoce o trochu dřív,“ říká marketingový ředitel firmy Quick burger Laurent Niewolinski.

Řetězec se snaží prosadit v konkurenčním boji s jinými řetězci rychlého občerstvení různými novinkami, nedávno například začal nabízet speciální menu pro ortodoxní muslimy.

Delikatesa versus týrání zvířat

Foie gras jsou játra z hus a kachen. Ptáci se překrmují a brání se jim v pohybu tak, aby játra byla ztučnělá. Husám a kachnám, které jsou větší částí těla zakopány do země, se několikrát denně do volete nebo do žaludku zavádí sonda, jež přivádí předvařenou kukuřici. Játra takovou energetickou bombu nedokážou zpracovat a degenerují. Tkáň nahrazuje tuk, a játra tak získávají svoji charakteristickou žlutorůžovou barvu.

Foie gras jsou považována v západní Evropě za delikatesu. Oblíbená jsou zejména ve Francii, kde jsou dokonce způsob výroby i konzumace chráněny jako národní kulturní památka. Jinde ve světě naopak výrobu této pochoutky kritizují, v Chicagu je dokonce zakázána.

Vydáno pod