Za únikem tajných dokumentů stojí frustrovaný voják

Washington – Třiadvacetiletý vojenský analytik Bradley Manning už měl dost práce pro armádu. Ta ho vyslala do Iráku, kde se mu ale nelíbilo, cítil se čím dál víc frustrovaný. Jako analytik měl přístup k obrovskému množství citlivých a tajných informací. A podle všeho toho zneužil. Manning je podezřelý z toho, že stojí za únikem tajných informací na server WikiLeaks.

Vypadalo to, že Manning je milovníkem Lady Gaga. Ve skutečnosti ale cédéčka, která vypadala jako nahrávky této zpěvačky, skrývala přísně tajné informace americké vlády. Mannig podle všeho takto vynesl z armády dokumenty, které zveřejňuje server WikiLeaks.

Manning je podezřelý, že ukradl tajné dokumenty o válce v Iráku a Afghánistánu, které server zveřejnil již dřív. Stojí prý i za únikem nejnověji zveřejněných diplomatických depeší. Manning je už od května ve vazbě. Je obviněn ze zneužití pravomoci, uvolnění tajných informací a ohrožení bezpečnosti státu.

K odhalení Manninga dopomohl americký hacker Adrian Lamo, kterému se vojenský analytik svěřil. Teď Manningovi hrozí 52 let vězení. Jeho přátelé vedou kampaň za jeho propuštění.

Težké dospívání i život v armádě

Manning pochází z Oklahomy, jeho rodiče se ale rozvedli a on se musel s matkou přestěhovat do Walesu. Dospívání měl proto Manning velmi těžké. Děti si ho často dobíraly, Bradley byl navíc cholerik. Spolužačka z Oklahomy ho popsala jako člověka, který se velmi rozčiloval, když ho někdo nechápal. Už odmalička ho ale prý bavily počítače.

Poté, co nemohl najít dobře placenou práci, se Bradley v roce 2007 rozhodl vstoupit do americké armády. Sloužil jako analytik vojenské tajné služby, v roce 2009 byl dokonce vyslán do Iráku, kde působil u druhé brigády 10. horské divize na americké základně poblíž iráckého Bagdádu. A právě tady se dostal k utajeným infromacím.

Manning ale začal být v Iráku nešťastný. Vadilo mu, že musí tajit svou homosexuální orientaci. Po odchodu do Iráku mu navíc krachl vztah. „Bradleyho Manninga frustrují lidé a společnost vůbec,“ napsal letos v květnu Manning na svém profilu na Facebooku. V armádě se cítil jako kus nábytku, napsal také na sociální síti. Nemohl se navíc srovnat s postupem americké armády v Iráku.

Americká vláda chce navíc k zodpovědnosti hnát zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangea. Právníci teď zkoumají, zda je to možné. Právní experti v rezortech obrany, zahraničí a spravedlnosti diskutují o možnosti využít k postihu federální zákon o špionáži.

Julian Assange
Zdroj: ČT24