Medvěděv promluvil k národu o podpoře rodin a boji s korupcí

Moskva – Sociální politika, demografie, ekonomika, boj s korupcí a varování před novými závody ve zbrojení. To byl hlavní obsah hodinového poselství ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva k národu. Prezident se zprávou o stavu země potřetí jako hlava státu předstoupil před obě komory parlamentu a nejvyšší politiky. V projevu také apeloval na Evropskou unii, aby nekladla překážky Rusku při vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) a aby zrušila Rusům víza. Prezidentovo poselství přijali politologové jako signál, že Medvěděv má zřejmě chuť ucházet se o znovuzvolení.

Medvěděv se v projevu zmínil o množství otázek: od péče o děti a rodiny s více potomky přes boj s korupcí a s prorůstáním zločinu do státních struktur až po varování před novými závody ve zbrojení, pokud Západ nedospěje k dohodě s Moskvou o protiraketové obraně.

Dmitrij Medvěděv:

„Vše, co děláme, děláme pro naše děti. Chceme, aby žily lépe než my, aby mohly dosáhnout na to, co my jsme nedokázali. Aby z jejich úspěchů vyrostla světlá budoucnost velkého Ruska.“

Velkou pozornost věnoval prezident demografické krizi - zatímco země za sovětských dob čítala 148 milionů obyvatel, nyní je Rusů o šest milionů méně. Pomoci má podle prezidenta větší podpora rodin s více než dvěma dětmi. Rodinné přídavky pro každé třetí a další dítě v rodině se mají zvýšit na 3 000 rublů (asi 1 800 Kč) měsíčně a tyto rodiny se také mají podle prezidentova pokynu vládě těšit větším daňovým úlevám. Zdravý rozvoj 26 milionů ruských dětí označil Medvěděv za „úkol číslo jedna“ a vybídl také k reformě sirotčinců, větší podpoře pěstounských rodin či rekonstrukci školek a zpřísnění trestů pro pachatele zločinů na dětech.

„Situace ekonomiky je ještě složitá, ne všechny následky krize jsou překonány, ale sociální závazky se musí bezpodmínečně plnit,“ prohlásil za potlesku sálu Medvěděv poté, co ohlásil, že po loňském propadu čeká ruskou ekonomiku letos zhruba čtyřprocentní růst. Zmínil se i o snížení počtu nezaměstnaných o dva miliony, o minimálním státním dluhu, o půl bilionu dolarů ve státních rezervách či o růstu příjmů obyvatelstva o pět procent. Ohlásil také splnění svého pokynu, aby příjmy penzistů převyšovaly životní minimum.

Za zásadní úkol označil prezident také boj s korupcí, která se má trestat i pokutami ve výši stonásobku úplatku. Trestní postih se má v budoucnu týkat i těch, kteří převzetí úplatku zprostředkují. K vykořenění korupce má pomoci také modernější zákon o státních zakázkách. V přímém televizním přenosu Medvěděv ohlásil sesazení policejního náčelníka v Krasnodarském kraji, kde zločinecký gang nedávno brutálně zavraždil 12 lidí, včetně čtyř dětí.

Dmitrij Medvěděv:

„V příštích deseti letech máme dvě alternativy: buď dosáhneme dohody o protiraketových obranných systémech a plně se zapojíme do spolupráce, nebo konstruktivní dohoda nebude, začnou nové závody ve zbrojení a budeme muset rozhodnout o umístění nových útočných zbraní.“

Medvěděv rovněž využil dnešního poselství k varování Západu. „V nejbližším desetiletí nás čeká alternativa - buď dosáhneme dohody o protiraketové obraně, nebo nám hrozí nové kolo závodů ve zbrojení a bude nutné přijímat rozhodnutí o novém rozmístění úderných prostředků,“ řekl. Už před třemi lety ve svém prvním poselství pohrozil rozmístěním raket u Kaliningradu a dalšími odvetnými opatřeními, pokud by Washington splnil své tehdejší plány na vybudování protiraketového systému v Česku a v Polsku.

Ruským vojákům slíbil Medvěděv v příštích letech přes 20 bilionů rublů na vytvoření vysoce moderní a mobilní armády. Investice do vyspělých technologií vojenského a civilního určení však má obhospodařovat zvláštní struktura.

Politologové: 72 minut frází je na skutečného lídra málo

Medvěděv nepředstavil v projevu žádné dlouhodobé cíle a jen málo konkrétních reforem. V očích mnoha analytiků je 72 minut frází o přídavcích na děti, demografické krizi a životním prostředí na skutečného lídra velmi málo. Víc než vize totiž Rusko zajímá, kdo půjde do příštích prezidentských voleb. Zbývají necelé dva roky a mnozí věří, že se do Kremlu vrátí Vladimir Putin. Jeho politické akcie opět stouply: jako by se potvrdila slova amerických diplomatů z tajných depeší zveřejněných serverem WikiLeaks o alfasamci a Batmanovi a jeho bezbarvém Robinovi.

Politolog Nikolaj Petrov o Medvěděvově projevu:

„Medvěděvovi se blíží konec funkčního období a žádné reálné politické ambice ani výhledy do budoucna nepředvedl. Prezidentské poselství se vyvíjelo – u Jelcina převažoval literární žánr odtržený od života, Putin fantasticky vládl detaily. Ale tak bezbarvou řeč nesoustředěnou na základní problémy jsem ještě neslyšel.“