Mexičtí vojáci našli u hranic s USA 18 mrtvých těl

Ciudad Juárez - Osmnáct mrtvých těl zakopaných na ranči v blízkosti hranice s Texasem našli v pondělí mexičtí vojáci. Hrůzný nález následoval jen několik hodin poté, co zabijáci místního drogového gangu zavraždili šestatřicetiletou policejní náčelnici města Meoqui v mexickém státě Chihuahua. Pokračuje tak série násilí spojeného s obchodem s drogami, které sužuje severní Mexiko.

O tělech zakopaných na ranči ve městě Palomas se vojáci dozvěděli od zadržených zabijáků drogového gangu. Zatím není jasné, komu těla v hrobech patří, ani jak dlouho tam byla.

Zpráva o objevení těl následovala jen několik hodin po vraždě Hermily Garcíové, která vedla policejní síly v Meoqui. Garcíovou, která byla v úřadě jen měsíc, zabijáci zastřelili, když projížděla autem přes město.

Útok na ni by mohl být podle odborníků varováním pro další ženy, které se v poslední době chopily vedení policie v těch místech státu Chihuahua, kde se nenašel žádný mužský kandidát. V tomto severomexickém státě leží město Ciudad Juárez, které je nechvalně známé coby nejnásilnější v zemi.

Mezi dalšími ženami v přední linii boje proti drogám je Marisol Vallesová, dvacetiletá studentka kriminologie, která v říjnu převzala velení policejních sil v obci nedaleko Ciudad Juárezu. Poblíž je v devítitisícové obci Guadalupe šéfkou - a zároveň jedinou představitelkou - policie osmadvacetiletá Erika Gandaraová; všichni její kolegové byli buď zavražděni, nebo raději z oblasti odešli.

Vydáno pod