Čína by podle WikiLeaks nebránila rozpadu KLDR

Washington – Server WikiLeaks dnes zveřejnil další část důvěrné americké diplomatické pošty. Americké ministerstvo zahraničí dnes odpojilo své databáze od jedné z tajných vládních komunikačních sítí. Ministerstvo neupřesnilo, o kterou komunikační síť se jedná, podle zdrojů Reuters jde o tajnou vojenskou síť SIPRnet, ze které unikly tajné depeše. Podle nich Severní Korea není pro některé čínské představitele užitečným spojencem. Čína by prý nijak nebránila rozpadu KLDR a podpořila by spojení obou Korejí.

„Dočasně jsme přerušili spojení mezi databází a jednou tajnou sítí,“ řekl mluvčí, aniž sdělil další podrobnosti. Agentura Reuters s odkazem na vysokého úředníka americké vlády napsala, že databáze diplomatických depeší byla odpojena od tajné vojenské sítě pro směrování internetového provozu známé pod zkratkou SIPRnet.

WikiLeaks dnes pokračoval ve zveřejňování tajných depeší. Americká velvyslankyně v Soulu v jedné z nich cituje někdejšího náměstka jihokorejského ministra zahraničí Čon Jong-ua, podle něhož se už KLDR ekonomicky zhroutila a politicky se rozpadne do dvou nebo tří let po smrti současného vůdce Kim Čong-ila. Čon to řekl v únoru.

Informace o KLDR a o Číně, které unikly prostřednictvím WikiLeaks, považují někteří odborníci za nepřesné. „Osobně si myslím, že to není přesné. Severní Korea je pro Čínu strategickou, a nikoli finanční nebo ekonomickou otázkou. USA se v interpretaci čínského názoru mýlily,“ sdělil agentuře Reuters profesor mezinárodních vztahů z univerzity v Pekingu Wang Tung.

Ambasáda USA v Soulu, únor 2010:

„Jihokorejskému náměstkovi ministra zahraničí dva vysoce postavení čínští představitelé řekli, že by se Korea měla znovusjednotit pod vedením Soulu. Tento pohled získává u pekingského vedení stále větší podporu.“

Americká velvyslankyně v Soulu Kathleen Stephensová ve své depeši tvrdí, že Čon názor Číny na KLDR vyvodil ze své konverzace se dvěma vysokými čínskými zástupci. Podle nich by se oba korejské státy měly sjednotit pod Jižní Koreou. Čína prý nehodlá riskovat nový vojenský konflikt na Korejském poloostrově a podpoří spojení korejských států pod kontrolou Soulu a s oporou v USA. Čon také tvrdil, že vliv Číny na KLDR je mnohem menší, než se obecně soudí.

Depeše také zachycují loňský názor tehdejšího náměstka čínského ministra zahraničí Che Ja-feie. Jednomu americkému diplomatovi působícímu v Pekingu řekl, že KLDR jedná jako „rozmazlené dítě“ a snaží se vyvolat pozornost USA akcemi jako například vypálením třístupňové rakety nad Japonsko.

Ekvádor nabídl útočiště zakladateli serveru WikiLeaks

Ekvádor v pondělí nabídl útočiště Julianu Assangeovi. Australan Assange požádal o povolení k pobytu a k práci ve Švédsku, ale tamní soud nařídil jeho zatčení pro údajné sexuální delikty. Assange je popírá a obvinění označuje za politicky motivované.

Náměstek ministra zahraničí levicově orientovaného Ekvádoru Kintto Lucas v pondělí řekl, že jeho země je připravena poskytnout Assangeovi útočiště „bez jakýchkoli potíží a bez jakýchkoli podmínek“. Prohlásil, že Ekvádor chce Assange pozvat, aby mu umožnil svobodně vykládat své názory. Ocenil lidi jako Assange, kteří podle jeho slov „neustále hledají a pokoušejí se osvětlit temné kouty (světa) informací“.

Serveru WikiLeaks a jeho zakladateli hrozí kvůli zveřejňování tajných amerických informací stíhání ve Spojených státech. Austrálie v pondělí oznámila, že pokud USA stíhání zahájí, připojí se k nim a pomůže jim.

Clintonová pochybovala o psychickém zdraví argentinské prezidentky

Podle zveřejněných depeší pochybovala Hillary Clintonová a oduševním zdraví argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové a po amerických diplomatech žádala, aby zjistili, jestli Fernándezová bere léky. Tyto dotazy se objevily v depeších, které Clintonová poslala americkému velvyslanectví v Buenos Aires loni v prosinci.

Clintonová se mimo jiné ptala na vztah mezi Fernándezovou a jejím nedávno zesnulým manželem a bývalým prezidentem Nestorem Kirchnerem nebo na způsob, jakým sedmapadesátiletá prezidentka zvládá „své nervy a pocity úzkosti“. „Za jakých podmínek se nejlépe vyrovnává se stresem? Jak emoce Cristiny Fernándezové ovlivňují její rozhodování a jak se uklidní, když je sklíčená? Jaké kroky Cristina Fernándezová nebo její poradci činí, aby jí pomohli vyrovnávat se se stresem? Bere nějaké léky?“ ptala se šéfka americké diplomacie svých podřízených v Buenos Aires.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová se únik dokumentů pokouší brát s humorem: „Nejméně jeden můj protějšek mi řekl, netrapte se tím, kdybyste tak viděli, co říkáme my o vás.“

Charles není tak respektovaný jako královna

Podle depeše z amerického velvyslanectví v Londýně řekl vysoký představitel Britského společenství, že korunní princ Charles není tak respektovaný jako jeho matka, královna Alžběta II. Z dokumentů ale vyplývá, že Charles a jeho žena hrají klíčovou úlohu v diplomatických vztazích mezi Británií a Saúdskou Arábií.

Představitel sekretariátu společenství Amitav Banerdží řekl diplomatovi z amerického velvyslanectví, že „zjevný následník britské koruny nemá stejný respekt jako královna“, a uznal, že se „bude muset po královnině smrti řešit otázka hlavy společenství. Není totiž žádné pravidlo, že v jeho čele musí být britský monarcha, a také nejsou procedury pro výběr nového šéfa“, uvádí telegram z loňského června. Společenství sdružuje Británii a 53 jejích bývalých kolonií.

Vydáno pod