Cholerou zmítané Haiti volí prezidenta i parlament

Port-au-Prince - V karibském ostrovním státě Haiti se dnes konají prezidentské a parlamentní volby. Podmínky jejich uspořádání jsou však mimořádně obtížné, protože země je postižena infekcí cholery, které podlehlo již přes 1 600 lidí, a většina řadových obyvatel stále ještě zápolí s přetrvávajícími problémy po lednovém zemětřesení, které přineslo zkázu hlavnímu městu a jeho okolí. Za této mnohdy chaotické situace tak značná část ze 4,7 milionu voličů o volbách buď vůbec neví, nebo má jiné, životně naléhavější starosti.

Řada volebních místností tak byla otevřena někdy až hodinu po 6:00 místního času (12:00 SEČ) a například před volební místností v Cap Haitien čekalo přes zpoždění na možnost odevzdat svůj hlas stěží 20 voličů, napsala agentura AP.

Mezi 19 kandidáty prezidentských voleb patří k favoritům osmačtyřicetiletý Jude Célestin, chráněnec dosavadního prezidenta Reného Prévala. Soupeří s ním hlavně sedmdesátiletá Mirlande Manigatová, jejíž manžel Leslie Manigat stál v čele Haiti v roce 1988. Některá média řadila k favoritům i charismatického devětačtyřicetiletého muzikanta Michela Martellyho, známého pod uměleckým jménem „Sweet Micky“. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, dva nejúspěšnější se utkají v lednovém druhém kole. 

Vstup a reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

O 11 míst v Senátu se uchází 96 kandidátů, o 99 křesel v dolní komoře parlamentu soutěží přes 800 uchazečů. Výsledky voleb budou známé nejdříve začátkem prosince.

Gurrierr Lymbertová, obyvatelka tábora:

„Jsme tu skoro rok a vyhlídka na změnu není. Naše domy jsou v troskách a naše životy po celé té době také.“

Volby v nejchudší zemi západní polokoule se uskutečňují v době, kdy přes milion bezdomovců žije v provizorních táborech kolem hlavního města a desítky lidí denně umírají na choleru. Mnozí mrtví figurují ve volebních seznamech, mnozí živí se nezdržují ve svých bývalých bydlištích. Chaotická byla i příprava volebních místností nebo distribuce volebních lístků.

Úřady ale odmítly volby nehledě na epidemii odložit. Oficiální počet obětí této epidemie je zatím 1 648, neoficiálně se odhaduje na 2 000 lidí. Nakaženo cholerou bylo podle ministerstva zdravotnictví 72 017 Haiťanů, z nichž 31 210 bylo hospitalizováno. OSN a mezinárodní zdravotnické organizace odhadují, že do několika málo měsíců počet případů dosáhne 200 tisíc.

Vydáno pod