Podle KLDR je poloostrov blízko k válce

Pchjongjang - Podle jihokorejských úřadů se dnes ve Žlutém moři znovu střílelo, tentokrát ale jihokorejské území žádné střely nezasáhly. Není zatím jasné, odkud palba pochází. Na ostrově Jonpchjong se střílelo už v úterý, nejprve zasáhly ostrov severokorejské střely, Jižní Korea pak palbu opětovala. Zemřeli při tom čtyři lidé. Severní Korea varovala, že se poloostrov blíží k válce, protože se u západních břehů poloostrova chystají Spojené státy spolu s Jižní Koreou na víkendové rozsáhlé vojenské cvičení. KLDR ale proti tomu protestuje a vysílá varovné signály. Vztahy mezi oběma státy jsou velmi vyhrocené.

Podle důstojníka jihokorejského sboru náčelníků štábů bylo dnes slyšet střelbu z území Severní Koreje. Soul oznámil, že na území Jižní Koreje nedopadly žádné granáty. Jihokorejské ministerstvo obrany si myslí, že KLDR provedla cvičnou střelbu ve Žlutém moři.

„Situace na Korejském poloostrově se blíží k pokraji války, a to kvůli bezohledným plánům znovu uspořádat vojenská cvičení zaměřená opět proti KLDR,“ uvedla severokorejská oficiální agentura KCNA. Spojené státy a Jižní Korea od neděle do středy příštího týdne chtějí uspořádat vojenské cvičení, které USA charakterizovaly jako „obranné“ a které bylo prý plánováno dlouho před úterním incidentem. Manévrů se zúčastní i letadlová loď s jaderným pohonem George Washington, která ve středu se šesti tisíci námořníky na palubě opustila domovský přístav v Japonsku.

Prohlášení Pchjongjang vydal navíc jen několik dní poté, co si dělostřelecká přestřelka vyžádala čtyři mrtvé na jihokorejské straně. Na Soul se pak snesla vlna kritiky za příliš měkký postup vůči svému severnímu sousedovi. Kvůli tomu odstoupil ministr obrany.

Jihokorejský prezident dnes proto jmenoval nového ministra. Stal se jím jednašedesátiletý Kim Kwan-čin, bývalý náčelník generálního štábu armády. Jeho úkolem bude zejména reagovat rychle a rozhodně na současnou krizovou situaci a obnovit důvěru lidu v armádu, uvedl prezidentský poradce Hong Sang-pjo.

Severokorejská státní televize KTN:

„KLDR smete své nepřátele. Vyostření konfrontací povede k válce a ti, kteří si hrají s ohněm, na to doplatí.“

Čína se zdržuje ostřejších komentářů

„Současná situace na Korejském poloostrově je komplikovaná a citlivá, všechny strany by měly být zdrženlivé a jednat ve smyslu zachování míru a stability, ne naopak,“ okomentoval dnes situaci na Korejském poloostrově mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Jižní Koreji se ale zdá, že Čína nereagovala na střelbu KLDR dost ostře. „Rusko a další země hned útočníka odsoudily. Proč na to Čína reaguje jinak?“ tázal se deník Corea Times.

Severokorejské a jihokorejské jednotky se v úterý vzájemně ostřelovaly dělostřeleckými granáty. Pchjongjang zaútočil na ostrov poblíž hranice mezi oběma státy, na kterém žije asi přes jeden a půl tisíce obyvatel a kde je rozmístěno na tisíc jihokorejských vojáků. Jihokorejské jednotky palbu opětovaly. Není jasné, zda způsobily materiální škody nebo někoho zabily. Na jihokorejské straně si incident vyžádal čtyři mrtvé a asi dvacet zraněných.

Jihokorejská armáda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod