V Riu už pátý den teče krev

Rio de Janeiro - Brazilské Rio de Janeiro prožívá pátý den pouličního násilí. Armáda na severu města rozmístila devět obrněných vozů. Desítky maskovaných a po zuby ozbrojených mladíků zaujaly ve čtvrti Vila Cruzeiro pozice a jsou připraveni se bezpečnostním jednotkám postavit. Během střetů mezi policisty a gangy už zemřelo 30 lidí a 153 jich policie pozatýkala. Do rukou úřadům padly také zbraně, munice a drogy. Boje se odehrávají v chudinských čtvrtích (favelách), kde žije třetina obyvatel Ria. Policie se je snaží vymanit z vlivu drogových gangů a zajistit jejich bezpečnost - hlavně kvůli přípravám na fotbalový šampionát v roce 2014 a olympijské hry o dva roky později.

Zatímco v ulicích favel hlídkují stovky policistů s podporou obrněných vozidel, obyvatelé raději nevycházejí ze svých domovů. Je to vůbec poprvé, co zvláštní policejní oddíly nasadily při svých akcích i tato těžká vojenská vozidla vybavená kulomety. Mluvčí vojenské policie v televizním vysílání nicméně ujistil, že tyto kulomety použity nebudou.

Násilnosti vypukly už v neděli. Do ulic bylo vysláno asi 1 200 policistů a pohotovost byla vyhlášena ve všech riodejaneirských kasárnách. V pohotovosti je 17 500 příslušníků policie. Pokud budou násilnosti pokračovat, zdvojnásobí se i policejní jednotky v ulicích a tvrdší budou i policejní akce, prohlásil ministr bezpečnosti státu Rio de Janeiro José Mariano Beltrame. Z koordinování útoků podezírá osm drogových bossů, kteří útoky organizují z vězení. Požádal proto o jejich přesunutí do vzdálenějších věznic.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

José Mariano Beltrame, ministr bezpečnosti státu Rio de Janeiro:

„Jsou tam bandy zločinců, které se tam usadily před 20 nebo 30 lety a teď se nechtějí vzdát. Ale nevzdáme se ani my. Pokud budou pokračovat, zdvojnásobíme úsilí. Kdokoliv se nám postaví do cesty, bude smeten.“

Podle úřadů drogové bandy reagují násilnostmi na vytvoření zvláštních policejních jednotek ve favelách před dvěma lety. Úkolem těchto policejních oddílů je obnovit klid a pořádek a rovněž autoritu státu v chudinských částech města, jež často ovládají obchodníci s drogami.

Obyvatelka chudinské čtvrti tvrdí, že se teď situace policii vymkla z rukou: „Policie zastřelila už tři děti a je jí to jedno. Kriminálníky ale nikdy netrefí.“ Další obyvatel chudinské čtvrti říká: „Znáte to z televize, ale když se začne střílet před vašimi dveřmi, tak na to připravený nejste. Zastavili mě na dřív bezpečné silnici, okradli mě a zapálili mi auto. Už nevím, kam ve městě můžu jít a nebát se.“

Za posledních několik let se podařilo vymanit z vlivu drogových zločinců 13 favel, v nichž žije na 200 tisíc lidí. Do stovek chudinských částí se ale policie ani státní úředníci zatím neodvažují. Ve zhruba tisícovce chudinských částí žije asi třetina, tedy dva miliony obyvatel Ria. Úřady chtějí nastolit pořádek alespoň ve stovce těch nejnásilnějších do šampionátu v roce 2014.