Švédský soud zamítl odvolání zakladatele WikiLeaks

Stockholm - Stockholmský odvolací soud odmítl odvolání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangeho proti mezinárodnímu zatykači. Švédská justice jej minulý týden vydala kvůli tomu, že se 39letý Australan odmítal dostavit k výslechům v případu srpnového znásilnění a sexuálního obtěžování, z nichž je podezřelý.

Server WikiLeaks letos na internetu zveřejnil statisíce tajných dokumentů o operacích v Afghánistánu a Iráku. Vysloužil si za to ostrou kritiku Pentagonu. Assange už dříve naznačoval, že za jeho obviněními ze sexuálních deliktů mohou stát americké tajné služby, a spáchání jakéhokoli takového trestného činu ve Švédsku popírá.

Zatykač na něj byl vydán už v srpnu za to, že obtěžoval jednu ženu a další na jiném místě údajně znásilnil. Stockholmská prokuratura pak zatykač i obvinění stáhla, ale v září oznámila, že bude nakonec přece jen vyšetřován pro podezření ze znásilnění.

Uniklé dokumenty na WikiLeaks tvoří převážně zhruba 400 tisíc hlášení o vojenských akcích amerických vojáků od ledna 2004 do konce roku 2009, které se vztahují zvláště k četným případům mučení, jehož se dopouštěly irácké síly, jakož i o „více než 300 případech mučení, které spáchaly koaliční síly“. Americké ministerstvo obrany to označilo za „nejvážnější únik tajných vojenských dokumentů v historii“.

Podle americké vlády chce WikiLeaks publikovat další dokumenty

Americká vláda varovala své zahraniční partnery, že WikiLeaks má v úmyslu publikovat další citlivé dokumenty z oblasti americké diplomacie. Jejich zveřejnění by prý mohlo poškodit vztahy mezi USA a jejich spojenci. Mohly by totiž způsobit nepříjemnosti, pokud by obsahovaly neuctivé nebo kritické komentáře na spřátelené politiky.