Královská svatba bude 29. dubna

Londýn – Britský princ William a Kate Middletonová se vezmou v pátek 29. dubna příštího roku. Oficiální datum svatby dnes zveřejnil princův sekretariát. Obřad bude ve Westminsterském opatství, kde se vdávala královna Alžběta II. i její matka. Ve Westminsterském opatství se v roce 1997 odehrál i pohřeb Williamovy matky, princezny Diany.

Královský palác oznámil zasnoubení Williama a Catherine minulé úterý. Zpráva vyvolala v Británii nadšení, premiér David Cameron dokonce slíbil na den svatby v celé Británii volno, aby mohly proběhnout „národní oslavy“. Princův tajemník Jamie Lowther-Pinkington uvedl, že snoubence nápad státního svátku potěšil: „Prince William i Catherine se vyjádřili, že budou velmi rádi, když si s nimi jejich den všichni užijí.“

Většinu svatebních nákladů zaplatí rodiny ženicha a nevěsty ze svého. Britští daňoví poplatníci zaplatí jen okrajové náklady, zejména bezpečnostní opatření. Celkově by ale na královské svatbě mohli všichni Britové vydělat. Mohla by totiž znamenat kýženou vzpruhu pro slabou britskou ekonomiku.

Královská svatba Británii vydělá (zdroj: ČT24)

„Dá se očekávat, že tento den bude v Londýně nejvíc lidí a nejvíc turistů za celý rok. Určitě se to projeví na vyprodanosti hotelů,“ míní zástupce VisitBritain v ČR Jan Herget. Už teď jdou na dračku třeba upomínkové předměty s portréty prince Williama a Kate Middletonové a vydělat se dá i na přímém přenosu ze svatby. Podle prvních odhadů by ho mohly po celém světě sledovat až 4 miliardy lidí.