Kvůli terorismu uzavřena kupole německého parlamentu

Berlín - Německý parlament dnes oznámil, že dal uzavřít kupoli budovy Spolkového sněmu v Berlíně. Důvodem jsou obavy o bezpečí jejích návštěvníků vzhledem k informacím, podle nichž teroristická organizace al-Káida a její spojenci údajně plánují na tento objekt útok. V širším okolí historické budovy nedaleko Braniborské brány vyrostly zátarasy, přes něž policie pouští pouze zaměstnance německého parlamentu.

Turisticky oblíbená kupole, z níž je panoramatický výhled na město, bude uzavřena, dokud nebude rozhodnuto jinak. Na střešní terasu Říšského sněmu ale dál mohou předem nahlášené skupiny a objednaní hosté tamní restaurace.

Německý časopis Der Spiegel v sobotu s odvoláním na Spolkový kriminální úřad (BKA) napsal, že al-Káida a její spojenci plánují útok proti budově německého parlamentu v Berlíně. Jejich cílem je prý při akci zajmout rukojmí a zabít co nejvíce lidí. Útok by měl být proveden v únoru nebo v březnu příštího roku. Žádné náznaky bezprostředního teroristického útoku v Německu ale podle šéfa BKA Jörga Zierckeho nejsou. Zprávu Spiegelu Ziercke označil za vysoce spekulativní. Dnes se k němu připojili také někteří němečtí politici a kritizovali média za zbytečné vyvolávání hysterie. Jedním z nich byl i ministr vnitra Thomas de Maiziére.

De Maiziére již ve středu na tiskové konferenci v Berlíně informoval, že Německo má poznatky, že mu hrozí teroristický útok. Země s ohledem na tuto hrozbu zpřísnila od středy bezpečnostní opatření především na letištích a nádražích. Od středy se zpřísnila vnitřní i vnější bezpečnostní opatření také ve Spolkovém sněmu, například tu byla namontována uzavíratelná kovová mříž.

Na běžný život Němců současná situace žádné dopady nemá. Bez omezení se konají i akce, na kterých se shromažďuje větší počet lidí. Platí to i pro populární vánoční trhy, které by podle některých spekulací mohly být mezi případnými cíli teroristů.

Varování před teroristickou hrozbou letos na podzim již jednou zaznělo. V září se objevily zprávy, že na výcvikových základnách islámských radikálů v Pákistánu se skupinky teroristů připravují na atentáty ve velkých městech Británie, Francie a Německa po vzoru útoků v Bombaji, které si v roce 2008 vyžádaly 166 mrtvých.

Budova Říšského sněmu, sídlo německého parlamentu, má pro Němce velký symbolický význam. Otevřena byla v roce 1894. V únoru roku 1933 ji záměrně zapálil Marinus van der Lubbe, údajně duševně vyšinutý nizozemský komunista. Této události tehdy využili nacisté k odstartování tvrdého útoku proti zbytkům demokracie v zemi. Stavbu poškodila i sovětská armáda v roce 1945 během bitvy o Berlín. V 90. letech budova prodělala celkovou rekonstrukci, jejímž autorem byl britský architekt Norman Foster. Ten na ni také umístil skleněnou kupoli, kterou každoročně zdarma navštíví stovky tisíc turistů.