Čína varuje: Nechoďte na předání Nobelovy ceny míru

Peking - Čína se rozhodla bojkotovat předání Nobelovy ceny míru a tlačí i na další země, aby se přidaly. Pekingu se nelíbí, že jejím letošním laureátem je tamní bojovník za lidská práva Liou Siao-po. Aktivista je ve vězení a ani jeho rodina nesmí vycestovat. Šest států už svou účast na ceremoniálu 10. prosince v Norsku odvolalo, další stejný krok zvažují.

Pro většinu světa je Liou Siao-po bojovník za demokracii. Pro Čínu je to ale zločinec, který sedí ve vězení. Státy, které vyšlou své zástupce na slavnostní předání Nobelovy ceny, musí podle Pekingu počítat s odvetnými akcemi. Norsko, kde se ocenění uděluje, už to pocítilo - Čína s ním zrušila důležitá diplomatická i obchodní jednání. Některé země začaly kličkovat. „Pozvání jsem musel odmítnout, protože budu pracovně mimo Oslo,“ říká ruský velvyslanec v Norsku Vjačeslav Pavlovski.

Kromě velvyslanectví Ruska a Číny (jejíž ambasáda vrátila pozvánku neotevřenou) se předávání ceny nezúčastní ani Kazachstán, Maroko, Kuba a Irák. Další země účast zatím nepotvrdily nebo na ceremonii nevyšlou velvyslance, ale jiného zástupce.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

„Víme, že to vyvolalo a ještě vyvolá velké kontroverze, ale oceňujeme bojovníky za lidská práva a demokracii všude po světě, tak proč máme vynechat Čínu,“ ptá se předseda Nobelova výboru Thorbjoern Jagland.

Liou Siao-po do Osla určitě nedorazí - odpykává si 11letý trest za podněcování k podvracení státní moci. Ve 109leté historii udělování Nobelovy ceny míru se už několikrát stalo, že ji laureát nemohl převzít osobně. Podle pravidel ji v takovém případě může převzít blízký příbuzný, což se zatím vždy stalo. „Tentokrát poprvé velmi pravděpodobně nikdo cenu nepřevezme. Jsme na to připraveni. Předáme ji kdykoli, až to bude možné. Liou Siao-po bude tentokrát přítomen alespoň díky svým velmi dobrým textům, které budeme číst,“ předpokládá Jagland.

Nobelův výbor prohlásil, že ještě nikdy se žádná země tak tvrdě nesnažila odradit velvyslance ostatních států od účasti na ceremonii. Většina pozvaných přesto přijde - včetně velvyslance České republiky.

Liou Siao-po
Zdroj: ČT24