Američané stupňují výtky k letištním skenerům

New York - Ve Spojených státech se znovu rozproudila debata o tom, jak důkladné by měly být tělesné prohlídky pasažérů v letecké dopravě. Postarala se o to tajně pořízená nahrávka incidentu, při kterém se jeden z cestujících dostal do sporu s ostrahou letiště v San Diegu. Američané si na rentgeny musí zvykat už od chvíle, co se loni o Vánocích pokusil nigerijský atentátník odpálit na lince do Detroitu nálož zašitou ve spodním prádle. Momentálně je v USA v provozu 385 skenerů na 68 různých letištích. Až 98 procent pasažérů je běžně používá, zbytek je ale neoblomný.

„Neudělám to. Ani náhodou je nenechám dívat se na mé nahé tělo,“ uvádí jeden z cestujících. Nejde však jen o nahotu. Odpůrcům skenerů vadí také možné negativní dopady radiace. Podle úřadů je sice extrémně nízká, někteří vědci ale i tak varují před ozařováním starších cestujících, těhotných žen a osob se sníženou imunitou. I proto je tu možnost nechat se místo zrentgenování prohledat ručně.

„Je to trochu intimnější, ale pokud to znamená, že bude můj let bezpečnější, radši to podstoupím, než aby to bylo naopak,“ uvádí jiná cestující. Například John Tyner má jiný názor, který předvedl personálu na letišti v San Diegu, kde svým mobilem potají pořídil nepříliš standardní záznam.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Průběh záznamu

Ostraha: Teď vás prohmatám. Jednu ruku vám dám na bok, druhou na vnitřní stranu stehna a pak pomalu půjdu nahoru a zase sjedu dolů. Šlo by to provést i v soukromí, pokud byste chtěl.

Tyner: Můžeme to klidně udělat tady, ale jestli mi při tom sáhnete na vercajk, nechám vás zatknout. Nechápu, proč kvůli cestě letadlem musím snášet sexuální napadení.

Ostraha: Toto se nepovažuje za sexuální napadení.

Tyner: Ale považovalo by se, nebýt toho, že jste z vlády

John Tyner nakonec kvůli konfliktu s úředníky nikam neodletěl a navíc mu hrozí pokuta ve výši deseti tisíc dolarů. Podle reakcí lidí na internetu ale spoustě Američanů promluvil z duše. Vláda se ústy ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanové brání: „Neděláme to jen tak pro nic za nic, děláme to proto, aby se do letadel nedostaly nepovolené látky.“ Na tento argument slyší i valná většina Američanů. Podle průzkumu televize CBS podporují používání tělesných skenerů čtyři pětiny dotázaných.