Německo je na nohou, koncem listopadu hrozí teroristický útok

Berlín - Německo zvýšilo úroveň vnitřní bezpečnosti, zejména na vlakových nádražích a letištích. Podle ministra vnitra Thomase de Maizièra má totiž vláda informace, že se na německém území chystá na konec listopadu série teroristických útoků. Informace o teroristickém nebezpečí poskytly Německu zahraniční rozvědky, uvedl ministr. Podle něj existují konkrétní stopy, které na hrozbu ukazují.

„Je to důvod k obavám, ale nejsou důvody pro hysterii,“ zdůraznil Maizière. Lidé by sice podle něj měli zůstávat obezřetní, ovšem své životní návyky měnit nemusí. Podle agentury DPA se v poslední době začaly objevovat náznaky, že skupina islamistů německého původu prodělala v Pákistánu teroristický výcvik a plánuje návrat do vlasti.

Dle informací berlínského deníku Tagesspiegel upozornily Německo na teroristickou hrozbu minulý týden Spojené státy. Útok podle listu připravovali dva až čtyři muži s vazbami na teroristickou síť al-Káida. Atentát se měl uskutečnit 22. listopadu a Tagesspiegel za jeden z možných cílů označil vánoční trhy, kde se každoročně schází davy lidí.

Vstup Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Bezpečnost bude posílena ode dneška až do odvolání

Maizière prohlásil, že bezpečnostní opatření budou přijata po celé zemi. Lidé podle něj uvidí v dopravních uzlech a na dalších veřejných prostranstvích víc policistů. Nevyloučil také, že budou zavedeny osobní prohlídky podezřelých osob na hranicích schengenského prostoru, což v německém případě znamená na mezinárodních letištích. Většinu dalších opatření ale lidé podle něj nezaregistrují. Zpřísněná bezpečnostní opatření platí ode dneška až do odvolání. Jejich účelem je podle Maizièra jednak předejít útoku, jednak teroristy odradit od jeho realizace.

Přitom v letošním roce již varování před teroristickou hrozbou několikrát zaznělo. Naposled se v září objevily zprávy, že na výcvikových základnách islámských radikálů v Pákistánu se připravují skupinky teroristů na atentáty ve velkých městech Británie, Francie a Německa po vzoru útoků v indické Bombaji. Ty si před dvěma lety vyžádaly kolem 170 mrtvých.

  • Thomas de Maizier a Angela Merkelová autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210780.jpg
  • Bezpečnostní opatření v Německu autor: AP Photo/Michael Sohn, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210796.jpg