Mapy Googlu mají na svědomí mezinárodní konflikt

New York - Chyba v mapách, které na internetu nabízí americká společnost Google, minulý týden mále vyvolala ozbrojený konflikt mezi Nikaraguou a Kostarikou. Nikaragujští vojáci údajně zmatení nepřesnou mapou překročili hranici s Kostarikou a vztyčili na jejím území vlajku. Kostarika nemá armádu, a na místo tak záhy dorazila početná policejní jednotka. Napětí způsobené nepřesnou mapou se dosud nepodařilo zažehnat.

Nikaragua nechce své vojáky stáhnout. Kostarický prezident již jejich přesun nazval invazí. K řešení problému byla přizvána Organizace amerických států. Navrhla, aby Nikaragujci sporné území opustili a aby obě strany zasedly k jednacímu stolu a určily, kudy hranice vede. Jak Nikaragua, tak Kostarika to ale zatím odmítají. Nikaragua dokonce začala na kostarické straně řeky se stavebními pracemi.

Google uvedl, že skutečně na své mapě objevil nepřesnost. „Přestože jsou mapy Googlu vysoce kvalitní a firma je soustavně vylepšuje a doplňuje o nové informace, v žádném případě je nelze využívat pro vojenská rozhodnutí,“ podotkl nicméně mluvčí společnosti pro Latinskou Ameriku Daniel Heft. Dodal, že firma chybu napraví.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Už přes 150 let se Nikaragua a Kostarika přou, kudy přesně vede jejich vzájemná hranice. Sporné čtyři čtvereční kilometry komáry zamořené džungle nemají strategický význam ani zásoby ropy. Jenže nikaragujský prezident Daniel Ortega z nich nechce těžit suroviny, ale politický kapitál. Známý velitel levicového povstání z přelomu 70. a 80. let chce být už potřetí za sebou hlavou státu - i když mu to ústava zakazuje. Zatím nepřinutil parlament k její změně, a sbírá proto podporu, kde se dá. Výpad na kostarické území mu vynesl aplaus nacionalistů. Chyba na mapě Googlu je podle analytiků jen neobvyklým zdůvodněním jeho politické hry.

Mapy Googlu nicméně tento týden zažehly další podobný spor. Omylem totiž přiřkly Maroku neobydlený ostrov nedaleko jeho pobřeží. Záhy firma mapy opravila a ostrov označila za španělský. Problém je v tom, že ostrov je předmětem sporu Maroka a Španělska už několik let a v roce 2002 kvůli němu dokonce hrozil mezi oběma zeměmi vojenský konflikt. Google i tuto chybu přislíbil napravit s tím, že zachová neutralitu ostrova.