Fritzlův dům hrůzy čeká demolice

Vídeň - Dům v severorakouském Amstettenu, v jehož sklepě Josef Fritzl skoro 24 let věznil svou dceru, znásilňoval ji a měl s ní sedm dětí, se bude zřejmě bourat. Na jiném Fritzlově amstettenském pozemku by naopak mohly vyrůst byty, kanceláře a podzemní garáže. Někteří místní se ale proti tomuto záměru bouří:

Majetek čtyřiasedmdesátiletého Fritzla, který si odpykává doživotí v zařízení pro duševně narušené pachatele ve Steinu v Kremži, skončil kvůli dluhům v konkurzu. Vyrovnávat by je podle plánů měly právě příjmy z nemovitostí. O dům v ulici Ybbsstrasse 40, kde se případ odehrál, ale nikdo nemá zájem. Je opuštěný a chátrá a mnozí sousedi by prý byli nejraději, aby „místo hrůzy“ v jejich ulici už nestálo. Podle konkurzního soudce Markuse Sonnleitnera se hledá způsob, jak by se dal objekt zbourat tak, aby to kvůli obětem vzbudilo co nejmenší pozornost.

Fritzl má v Amstettenu ale i další pozemek ve vilové čtvrti asi 700 metrů od domu, kde věznil svou dceru. V roce 2006 požádal o stavební povolení na projekt, který počítá v ulici Waidhofner Strasse 68 s postavením 13 bytů, kancelářské budovy a podzemních garáží. Úřad stavbu povolil. Nejznámější rakouský důchodce ale mezitím skončil ve vězení a jeho majetek v konkurzu. V záměru se teď proto snaží pokračovat konkurzní správce.

Obyvatelka Amstettenu Anna Thomaneková:

„V Amstettenu nesmí stát žádné Fritzlovo sídliště. Myslím si, že Amstetten je z případu už dost traumatizovaný.“

Zpráva o stavebním povolení pobouřila místní, kteří odmítají aby v Amstettenu stálo Fritzlovo sídliště. Někteří chtějí stavbě za každou cenu zabránit a jsou připraveni obrátit se i na soud. Stavební úřad ale uvedl, že povolení vydat musel. Hrozil by mu prý postih, kdyby řízení zdržoval. Fritzl má totiž stejná občanská práva jako jiní, i když je zrovna ve vězení.

Dům v rakouském Amstettenu, v jehož podzemí Josef Fritzl 24 let věznil svou dceru Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí.
Zdroj: ČT24