Srbský a chorvatský prezident jdou ve stopách války

Vukovar - Srbský prezident Boris Tadić navštívil chorvatský Vukovar, který v roce 1991 během jugoslávské války obléhali tři měsíce Srbové. Jako první srbský prezident se poklonil obětem tohoto krvavého konfliktu. K památníku připomínajícímu zabití 260 pacientů místní nemocnice srbskými vojáky položil věnce. Spolu se svým chorvatským protějškem Ivem Josipovičem by měl taky navštívit hřbitov, kde Chorvaté zabili 18 Srbů.

Do Vukovaru přijel Tadić ze Srbska přívozem přes Dunaj. „Jsem zde, abych uctil oběti a vyjádřil omluvu a politování,“ prohlásil ve Vukovaru Tadić. Ten se setkal s chorvatským prezidentem Ivem Josipovičem. Média označují jejich schůzku za historický mezník v chorvatsko-srbských vztazích a ukázku nového diplomatického směru obou republik.

Oba prezidenti odpoledne položili věnce v nedaleké obci Ovčara, kde Srbové po dobytí Vukovaru v roce 1991 vybudovali zajatecký tábor. Zemřelo tam 200 Chorvatů. „Přišli jsme, abychom se poklonili obětem, abychom vyjádřili účast, ale také abychom slíbili, že ani jeden zločin nezůstane nepotrestán,“ prohlásil zde Josipović.

Boris Tadić u hrobu Chorvatů v obci Ovčara:

„Jsem zde, abych ještě jednou vyslovil omluvu a vyjádřil lítost a tím umožnil, aby Srbové a Chorvati, Srbsko a Chorvatsko otevřeli novou stránku historie.“

Kroky prezidentů pak budou následovat do vesnice Paulin Dvor u Osijeku, kde na sklonku roku 1991 chorvatské jednotky v odplatě pozabíjely 18 srbských civilistů a jednoho Maďara.

Dnešní návštěvu Vukovaru označují média jako historický mezník v chorvatsko-srbských vztazích a ukázku nového diplomatického směru obou republik. Chorvatské krajně pravicové strany ale Tadičovu cestu označily za zbytečnou, protože je „neoficiální“. Podle nich by nejdříve měl uznat, že Srbové byli agresoři. Návštěva Vukovaru se nelíbí ani srbským nacionalistům, kteří zase upozorňují na chorvatské válečné zločiny a na vyhánění srbského obyvatelstva z Chorvaty dobytých území.

Návštěva Vukovaru není Tadičovou první cestou na místo srbských válečných zločinů. V červenci navštívil bosenskou Srebrenici, kde srbské jednotky v závěru občanské války v roce 1995 povraždily kolem 8 000 muslimských chlapců a mužů.

Masakr ve Vukovaru

Srbské síly s pomocí Jugoslávské lidové armády (JNA) obsadily chorvatský Vukovar v listopadu 1991 po tříměsíčním těžkém obléhání. Chorvaté kapitulovali a zajatci pak putovali do vukovarské nemocnice. Odtud chorvatské zajatce Srbové odvlekli na nedalekou farmu Ovčara, kde 200 Chorvatů zabili. Mrtvá těla naházeli do masového hrobu.