Čínský prezident je nejmocnějším člověkem světa

New York - Nejmocnějším člověkem planety je čínský prezident Chu Ťin-tchao. V čele žebříčku, který zveřejnil časopis Forbes, vystřídal svého amerického kolegu Baracka Obamu. V seznamu 70 jmen je jen pět žen. Třetí příčku žebříčku obsadil saúdský král Abdalláh. Na čtvrtém místě je ruský premiér Vladimir Putin, který o devět příček přeskočil prezidenta Dmitrije Medvěděva. První pětici uzavírá papež Benedikt XVI. Mezi nejmocnější lidi světa se znovu nedostal žádný Čech.

Z žen na žebříčku stojí nejvýš německá kancléřka Angela Merkelová, kterou časopis umístil na šestou příčku. V první dvacítce jsou ještě předsedkyně Indického národního kongresu Sonia Gándhíová, nově zvolená brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Poslední ženou je americká televizní moderátorka Oprah Winfreyová na 64. místě.

Do žebříčku se ale například vůbec nedostala americká první dáma Michelle Obamová. Tu přitom Forbes v říjnu označil za nejmocnější ženu světa.

Rozhovor se Štěpánem Pavlíkem (zdroj: ČT24)

Mezi 70 nejmocnějšími lidmi stejně jako loni figuruje i zakladatel teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin, tentokrát na 57. místě. Severokorejský vůdce Kim Čong-il obsadil 31. příčku. Do žebříčku se dostali také například tibetský duchovní vůdce dalajlama (39. místo), zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg (40. místo) nebo zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange (68. místo).

Forbes žebříček nejmocnějších lidí planety sestavuje každoročně. Při určování pořadí berou autoři v potaz několik různých faktorů, například to, jak velké množství ostatních lidí daná osoba ovlivňuje, zda má na starosti relativně velké finanční zdroje, či zda se její moc uplatňuje ve více oblastech.

Desítka nejmocnějších lidí světa podle časopisu Forbes:

1. Chu Ťin-tchao (prezident Číny)

2. Barack Obama (prezident USA)

3. Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd (král Saúdské Arábie)

4. Vladimir Putin (premiér Ruska)

5. papež Benedikt XVI.

6. Angela Merkelová (německá kancléřka)

7. David Cameron (britský premiér)

8. Ben Bernanke (předseda Rady guvernérů FED)

9. Sonia Gándhíová (předsedkyně Indického národního kongresu)

10. Bill Gates (spolumajitel Nadace Billa a Melindy Gatesových)

Vydáno pod