Obama označil volby za „nakládačku“, zbraně ale neskládá

New York / Washington – Barack Obama dnes uznal porážku ve volbách, označil výsledky za „nakládačku“. Americký prezident Barack Obama se bude muset stejně jako třeba Franklin Roosevelt, Bill Clinton nebo George Bush potýkat s Kongresem v barvách opozice. A jeho plány by tak mohly zmizet v nenávratnu. Republikáni se po ovládnutí Sněmovny reprezentantů zaměří na rozpočtové škrty a podporu vzniku nových pracovních míst.

Obama dnes přijal za výsledek voleb zodpovědnost. „Včerejší volby potvrdily to, co jsem slýchával od lidí po celé Americe. Lidé jsou frustrovaní, hluboce frustrování z toho, co zaplatili za hospodářské oživení a za příležitosti, ve které doufali pro své děti a vnuky. Chtějí, aby se rychleji objevovaly nabídky pracovních příležitostí, a chtějí, aby jejich děti měly stejné šance a možnosti jako měli jejich rodiče,“ prohlásil na tiskové konferenci Obama.

Šéf Bílého domu připustil, že uplynulá volební noc pro něj nebyla jednoduchá. „Některé volby jsou zábavné více než jiné. Některé jsou vzrušující, jiné pokořující,“ řekl. Podle něj nejsou lidé s výsledky jeho politiky spokojení. Zdůraznil ale, že demokraté nepřišli o Senát, a tak žádná strana nemá převahu.

Barack Obama:

„Žádná ze stran si nebude diktovat, kudy dál. Budeme muset hledat kompromisy.“

Republikáni oslavují triumf. „Jsme rozhodnutí zastavit program, který Američané odmítli, a jsme odhodlaní změnit kurz. S vládou budeme spolupracovat tam, kde její kroky budou odpovídat tomu, co lidé chtějí. V opačném případě ne,“ řekl Mitch McConnell, vůdce republikánské menšiny v Senátu USA. Obama teď chce s republikány jednat o možných kompromisech. Společnou řeč ale budou hledat těžko.

Zdravotnická reforma

Nejvíc leží republikánům v žaludku Obamova zdravotnická reforma. Americký prezident zavedl povinné zdravotní pojištění nebo zakázal pojišťovnám odpírat lidem pojištění kvůli jejich zdravotnímu stavu. Sílu na zrušení zákona sice mít republikáni nebudou, mohou ale sabotovat jeho uvedení do praxe. Mohou například zamítnout peníze na klíčové části reformy. 

Ekonomika

Finanční krize pomohla Obamovi do Bílého domu, její následky se ale v těchto volbách obrátily proti němu. John Boehner, jenž bude příštím šéfem Sněmovny reprezentantů, řekl, že za priority nyní republikáni považují snižování zadlužení Spojených států a snahu o redukci státní správy, která je prý přebujelá. S novým Kongresem může Obama zapomenout také na zvýšení daní pro nejbohatší. Republikáni chtějí zachovat všechny daňové úlevy, které před několika lety zavedl Obamův předchůdce v úřadu George Bush. Mnohem složitější bude pro Obamu i prosazování větší regulace bank. 

Emise

Obama se také může rozloučit se snahou zavést ve Spojených státech systém emisních povolenek. Republikáni se obávají, že by se tak omezila konkurenceschopnost amerického průmyslu.

Guantánamo a Afghánistán 

Ohrožený je i další cíl amerického prezidenta – zrušení věznice na Guantánamu. Republikáni mohou třeba zablokovat peníze na přesun vězňů z kubánské základny. Složité bude i stahování amerických vojsk z Afghánistánu. Republikáni budou spíš pro prodloužení mise.

Americký prezident dne suznal porážku ve volbách.
Zdroj: AP Photo/Charles Dharapak