Výbušninu dostala v poště i kancléřka Merkelová

Berlín – Po sérii zásilek s výbušninami adresovaných zahraničním velvyslanectvím v Aténách dnes doputoval podezřelý balíček i do úřadu německé kancléřky Angely Merkelové. Na místo byli přivolání pyrotechnici, kteří zjistili, že v zásilce je skutečně výbušnina. Tu pak zneškodnili.

V poštovním oddělení úřadu německé kancléřky dnes objevili podivný balíček, který byl adresován přímo do rukou kancléřky Merkelové, což vzbudilo podezření. Balíček doručila do úřadu americká poštovní služba UPS.

„Protože nebylo možné vyloučit, že obsahuje výbušninu, byli přivoláni policejní specialisté,“ informoval mluvčí německé vlády. Na místo dorazil speciální policejní autobus na zneškodňování bomb.

Pyrotechnici balíček zajistili, při důkladném zkoumání přišli na to, že obsahuje výbušnou látku a zápalné zařízení, které by explodovalo ve chvíli, kdy by někdo zásilku otevřel. Výbušná látka byl takzvaný černý střelný prach, který se dá běžně vyrobit. Jako odesílatel bylo na zásilce uvedeno řecké ministerstvo hospodářství. Kancelář prý také kvůli zásilce obdržela varovný telefonát. 

Zda balíček pro německou kancléřku má nějakou souvislost s výbušnými zásilkami, které dnes a včera v Řecku obdržela zahraniční velvyslanectví, zatím není jasné. Jeden z balíčků, které byly v Řecku objeveny, byl adresovaný také francouzskému prezidentovi Sarkozymu.