Zemřel generál, který vyvolal Ceaušescův pád

Bukurešť – Ve věku 81 let dnes v Bukurešti zemřel bývalý rumunský generál Mihai Chitsac, který v prosinci 1989 střelbou potlačil protikomunistickou demonstraci v Temešváru, a vyvolal tak odpor vedoucí k pádu režimu diktátora Nicolae Ceaušesca. Chitsac byl za postup v Temešváru po dlouhých průtazích odsouzen k 15 letům vězení, v září byl podmínečně propuštěn do domácího ošetřování pro vážnou chorobu.

Chitsac byl diktátorem Ceaušescem vyslán do Temešváru potlačit protirežimní demonstrace, vyvolané původně tvrdým postupem úřadů proti protestantskému biskupovi z řad maďarské menšiny Lászlovi Tökésovi. Během střelby do davu, kterou Chitsac nařídil, zahynulo 72 lidí. Pověsti o masakru, mnohdy zveličené, protože se mluvilo o stovkách obětí, pak v celé zemi vedly k protikomunistickému povstání za účasti části armády. Ceaušescu s manželkou byli zajati a popraveni.

Chitsac byl zpočátku ministrem vnitra ve vládě Fronty národní spásy (FNR) nového prezidenta Iona Ilieska. V červnu 1990 vydal generál rozkaz tvrdě potlačit demonstraci v centru Bukurešti požadující další demokratizaci země, stal se tím ale pro nový režim neudržitelný a byl 14. června odvolán.

Za postup v Temešváru stanul několikrát před soudem, první rozsudek padl teprve v roce 1999. Již v roce 2000 ale generální prokurátor Tanase Joita rozsudek zrušil a věc předal k novému soudnímu řízení. V roce 2007 byl Chitsac znovu odsouzen na 15 let vězení, rozsudek byl definitivně potvrzen v říjnu 2008. Za krvavé potlačení demonstrace v Bukurešti v roce 1990 generál nikdy souzen nebyl.

Mrtvý Nicolae Ceaušescu
Zdroj: ČT24