Na balíčky s bombou upozornil tajné služby člen al-Káidy

Londýn - Muž, který koncem týdne upozornil západní tajné služby na hrozící teroristický útok pomocí zásilek v nákladním letadle, byl člen al-Káidy. Uvedly to britské úřady. Džábir Džubrán Fajfí se vzdal policii v Saúdské Arábii před dvěma týdny, když začal mít pochybnosti o správnosti chystaného atentátu. V minulosti byl vězněn na americké základně Guantánamo pro podezřelé z terorismu.

Když opustil Guantánamo, absolvoval Fajfí v Saúdské Arábii v prosinci 2006 nápravný program, pak se ale znovu vrátil na dráhu islámského radikála, když se stal členem jemenské al-Káidy. O připravovaném útoku podle všeho věděl a informoval o něm tajné služby.

Jemenští bezpečnostní činitelé podezřívají saúdskoarabskou vládu z toho, že Fajfího použila jako dvojího agenta, aby ji přinesl informace z teroristické sítě. Saúdská Arábie má v Jemenu stovky informátorů, kterým vyplácí tučné odměny za zprávy o plánech Al-Káidy, proti které posledních deset let vede válku.

Informace o výbušninách americkým činitelům dali jejich saúdskoarabští kolegové. Podle místních médií Američanům poskytli i přesná čísla zásilek. Zatím není jasné, jak je zjistili. Podle AP je totiž Fajfí pravděpodobně neznal, protože se vydal saúdskoarabským úřadům ještě před odesláním zásilek.

Americké úřady podezírají z připravovaných útoků osmadvacetiletého Ibrahíma Hasana Asírího, který je na saúdskoarabském seznamu hledaných teroristů. Asírí je bratrem sebevražedného útočníka, který se loni pokusil zabít saúdskoarabského prince Muhammada ibn Najífa zastávajícího funkci náměstka ministra vnitra. Asírí měl také připravovat nálož pro vánočního teroristu Mutallaba, kterému se loni v prosinci nezdařilo vyhodit do vzduchu letadlo do Detroitu.

Ve čtvrtek se našly v nákladních letadlech na letišti East Midland ve Velké Británii a na letišti v Dubaji podezřelé balíčky. V náplních do tiskáren pyrotechnici objevili výbušnou látku PETN. Nález spustil rozsáhlé vyšetřování, které ukázalo, že výbušniny měly doputovat až do Spojených států do Chicaga, kde měly být použity proti zdejším synagogám.

Británie zakazuje náplně do tiskáren v příručních zavazadlech

Británie prodlouží zákaz dopravy leteckých nákladních zásilek z Jemenu a Somálska a od dnešní půlnoci zakáže náplně do tiskáren v příručních zavazadlech cestujících, které jsou těžší než 500 gramů. V britském parlamentu to dnes oznámila ministryně vnitra Theresa Mayová. Zdůraznila, že objevená nálož byla s to za letu zničit nákladní letadlo.

Mayová vystoupila v Dolní sněmovně po mimořádné schůzce šéfů bezpečnostních složek, které předsedal premiér David Cameron.

Letadlo společnosti UPS
Zdroj: ČT24