Země se otevřela a pohltila auto

Berlín – Dnes v noci probudil obyvatele města Schmalkalden zvláštní zvuk. Jeden z nich proto zavolal policii. To ale netušil, že nelomozí zloději, ale že se v ulici propadla zem. Uprostřed ulice v obytné zóně se otevřel kráter o průměru 40 metrů a hloubce 20 metrů. Díra pohltila auto a část garáží, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Odborníci soudí, že propad je přírodního původu.

Úřady okolí prohlubně evakuovaly. Svoje domy muselo opustit asi 25 lidí. Úřady se ale chystají evakuovat další lidi. „Překonává to všechny představy,“ řekl místní rozhlasové stanici starosta historického města Thomas Kaminski. „Toto je velice stabilní oblast, žádné jámy tu nikdy nebyly a nejsou tady ani žádné doly, proto nás to tak překvapuje,“ dodává. Propad prý podle svědků zněl, jako kdyby současně svůj náklad vysypávaly desítky kamionů se štěrkem.

Proč se země zničehonic propadla, se zatím neví. Díru teď zkoumají experti. Na místě hlídkují policisté, oblast byla uzavřena, neboť se neví, zda nedojde k dalším propadům. Zastaveny byly dodávky vody, plynu i elektřiny.

V německém Schmalkaldenu se propadla zem (zdroj: ČT24)

Odborníci se kloní k názoru, že jde o jev přírodního původu. Přímo pod městem se totiž nikdy nedolovalo. „My geologové vycházíme z přírodních příčin propadu, zatím ale nevíme, čemu konkrétně ho máme přičítat,“ řekl Lutz Katzschmann ze zemské geologické služby. Podle něj se však zjevně prolomil strop velkého podzemního prostoru, který se vytvořil přirozeným způsobem. V regionu jsou značná ložiska soli, síranu vápenatého a vápence, které mohla vymýt podzemní voda, a vytvořit tak velké podzemní jeskyně. Stejné vznikají v krasových oblastech různých končin světa.

Propadání půdy již dříve ohrožovalo zhruba 40 kilometrů vzdálenou obec Tiefenort, která se nachází v revíru těžby draselných solí a propady jsou tam nejspíše důsledkem lidské činnosti. Neobyvatelných je tam pět domů.