Bombové zásilky v letadlech: Podezřelý je terorista ze Saúdské Arábie

Washington - Expert na výrobu bomb ze Saúdské Arábie, o němž se soudí, že spolupracuje s odnoží al-Káidy na Arabském poloostrově, je klíčovým podezřelým v případu dvou bombových zásilek, které se měly z Jemenu letadlem dostat do Spojených států. Oznámily to dnes americké zdroje. Osmadvacetiletý Ibrahím Hasan Asírí, který je na saúdskoarabském seznamu hledaných teroristů, je bratrem sebevražedného útočníka, který se loni pokusil zabít saúdskoarabského prince Muhammada ibn Najífa zastávajícího funkci náměstka ministra vnitra.

Při tomto útoku, právě tak jako při pokusu o atentát na dopravní letadlo směřující o loňských Vánocích do Detroitu, byla použita silná výbušnina pentaerythritol-tetranitrát (PETN), kterou zřejmě jemenská větev al-Káidy s oblibou používá.

Rovněž jedna ze dvou zásilek, které byly tento týden zadrženy na cestě z Jemenu do synagog v Chicagu, obsahovala PETN. Výbušniny sice byly nalezeny na palubách nákladních letounů, jedna z nich ale cestu z Jemenu do Dubaje absolvovala v osobním Airbusu A320. Výbuch by znamenal smrt všech lidí na palubě. Nálože měly 400 gramů, přitom už 6 gramů této výbušné látky by letadlo zničilo.

Americký činitel, který nechtěl být jmenován, řekl agentuře Reuters, že Asírí se ocitl v centru pozornosti úřadů vzhledem ke svým zkušenostem s výbušninami. Existují prý také náznaky, že Asírí vyrobil bomby pro pokus o atentát z loňských Vánoc a pro pokus o atentát na prince Najífa. Saúdská Arábie, která tento týden poskytla informace, jež pomohly odvrátit bombovou hrozbu, zařadila Asírího na přední místo seznamu teroristů.

Bílý dům v pátek poděkoval Saúdské Arábii za to, že umožnila získat informace týkající se bezprostřední hrozby z Jemenu. Jemenské úřady v sobotu zatkly ženu, která je podezřelá, že oba balíčky s výbušninami odeslala. Podle jemenských zdrojů jde o studentku informatiky na univerzitě v Saná. Číslo jejího mobilního telefonu bylo nalezeno na podacím lístku. „Bezpečnostní složky obklíčily dům na předměstí Saná, kam se ukryla žena, která se zřejmě zapojila do plánu útoku na Spojené státy. Byla zatčena se svou matkou díky telefonnímu číslu, které nechala při podávání zásilky,“ prohlásil jemenský prezident Ali Abdulláh Sálih.

Šéf dubajské policie řekl, že balíček zadržený ve čtvrtek v Dubaji mohl explodovat v letadle, kdyby nebyl včas zachycen. Podle odborníků na terorismus zmařený útok dokládá, jak riziková je nákladní letecká přeprava. „Rentgeny, které se používají ke kontrole nákladu, samy neodhalí výbušniny. Spoléháme se na znalosti jejich operátorů, kteří mají poznat zásilky, se kterými se nějak manipulovalo,“ řekl Norman Shanks, bývalý šéf bezpečnosti Správy britských letišť. 

Druhý balíček, nalezený téhož dne v nákladním letadle americké společnosti UPS na letišti East Midlands v centrální Anglii, mohl explodovat na palubě letadla směřujícího do Spojených států, řekl BBC britský premiér David Cameron.

David Cameron, britský premiér:

„Myslíme si, že nálož měla explodovat v letadle. Nemůžeme si být jisti, kdy se to přesně mělo stát.“


„Víme, že pachatelé tohoto činu, který nese známky al-Káidy na Arabském poloostrově, se všemožně snaží testovat náš bezpečnostní systém,“ prohlásila dnes americká ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová. Poradce amerického prezidenta Baracka Obamy v otázkách terorismu John Brennan dnes televizi NBC řekl, že v této chvíli nejsou žádné náznaky toho, že by byly na cestě další zásilky s výbušninami. Zdůraznil ale, že vláda přijala nezbytná opatření pro případ, že by tomu tak přece jen bylo. Jemenská policie v sobotu oznámila, že zadržela dalších 26 podezřelých zásilek.

Americký prezident Barack Obama v pátek řekl, že zásilky byly určeny židovským synagogám v Chicagu. Rabín jedné z těchto synagog prohlásil, že internetové stránky jeho komunity nedávno více než osmdesátkrát navštívila osoba z Egypta, napsal Wall Street Journal.

Přímé lety z Jemenu jsou do Británie zrušeny od letošního ledna. Americké dopravní společnosti UPS a FedEx v pátek večer oznámily, že zastavují své služby, pokud jde o dopravu z Jemenu. V sobotu také Francie a Německo
oznámily, že zastavují veškerou leteckou zásilkovou dopravu z Jemenu. 

Vydáno pod