Dětský tálib Khadr se přiznal k obvinění z terorismu

Guantánamo (Kuba) - Ke všem pěti obviněním z terorismu se dnes přiznal Kanaďan Omar Khadr vězněný na americké základně v Guantánamu na Kubě. Přiznání je součástí dohody s vyšetřovateli a mělo by mu pomoci k mírnějšímu trestu; původně mu hrozilo doživotí. Soudce sporný proces před dvěma měsíci přerušil, protože obhájce obžalovaného byl nemocný. Čtyřiadvacetiletý Khadr, přezdívaný dětský tálib, je nejmladším vězněm na Guantánamu. Na teroristický výcvik do Afghánistánu ho prý poslal otec.

Khadr se přiznal, že spolupracoval s teroristickou sítí al-Káida a zabil granátem amerického vojáka v Afghánistánu. Dopustil se prý toho v roce 2002, kdy mu bylo 15 let. Krátce poté Američané Khadra zajali.

Podrobnosti dohody s vyšetřovateli nebyly dnes zveřejněny. Už dříve ale Khadrovi právníci tvrdili, že by Kanaďan podle dohody strávil ještě další rok ve věznici v Guantánamu a následně sedm let v kanadském vězení.

Pokračuje soud s Omarem Khadrem (zdroj: ČT24)

Khadr se už jednou přiznal, později to ale popřel

Obžaloba Khadra vedle zabití amerického vojáka viní i z toho, že sestrojoval miny, jimiž pak útočili radikálové. Khadr při prvních výpovědích na Guantánamu přiznal, že přijal teroristickou ideologii s cílem povraždit co nejvíc Američanů. U soudu ale následně vlastní výpověď popřel s tím, že ho k doznání přinutili násilím.

Proces kritizuje řada organizací v čele s vrcholnými představiteli OSN, podle nichž z válečných zločinů nejde vinit nezletilce. Když Chadra dopadli v Afghánistánu, bylo mu patnáct. Jeho otec Ahmad Said Khadr údajně podporoval al-Káidu, zahynul v Afghánistánu v roce 2003 při náletu amerického bezpilotního letadla. Umarův bratr si za podporu terorismu odseděl čtyři a půl roku.

Soud je zajímavý také tím, že je první v éře prezidentování Baracka Obamy. Ten přitom v předvolební kampani sliboval, že kontroverzní základnu na Kubě nechá uzavřít. Teď se naopak uvažuje o tom, že před tamním tribunálem by mohl stanout i strůjce útoků z 11. září.

Vydáno pod