Nacistický dozorce Demjanjuk se vymlouvá na zdraví

Mnichov – Dnes pokračoval soud s údajným nacistickým dozorcem Johnem Demjanjukem, kterého v Německu soudí kvůli podílu na vraždách 28 tisíc Židů v koncentračním táboře v Sobiboru. Soudce totiž dnes odmítl námitky Demjanjukova obhájce, že zdravotní stav jeho klienta je natolik špatný, že by neměl proces pokračovat. Dnes vypovídali svědci.

Podle obhájce obviněného Ulricha Busche je zdravotní stav devadesátiletého souzeného špatný. Demjanjuk prý trpí téměř neustálými bolestmi. „Je pro něj obtížné číst text a může tak činit jen ojediněle, nanejvýš na deset minut,“ řekl Busch soudu. Lékař ale zhoršení stavu obžalovaného nepotvrdil, soud tak pokračoval. 

Dnes u soudu vypovídali svědci, přelíčení se účastnil i sám obžalovaný. Ten ale v soudní síni sténal, lékař mu dvakrát podal léky tišící bolest. Demjanjuk trpí řadou zdravotních neduhů a od zahájení procesu loni v listopadu už kvůli jeho nemocem musela být zrušena více než desítka soudních stání. Těch se obžalovaný účastní na nemocničním křesle a se slunečními brýlemi na očích.

Pokračuje soud s Demjanjukem (zdroj: ČT24)

Žaloba Demjanjuka viní z toho, že se v Sobiboru v roce 1943 podílel na povraždění 27 900 Židů. Měl je vodit do plynových komor. Demjanjuk všechna obvinění odmítá.

Demjanjuk začal druhou světovou válku v sovětské armádě. Poté, co ho nacisté zajali, z něj podle obžaloby měli po čase udělat dozorce v koncentračních táborech. Teď mu hrozí až patnáctiletý trest. Během procesu se ale objevily důkazy, že kromě Sobiboru měl Demjanjuk být také v bavorském Flossenbürgu u českých hranic. Podle předložených dokumentů se mezi tamními dozorci objevovalo Demjanjukovi velmi podobné jméno.

Vydáno pod