Svatopluk přišel o kříž připomínající Hlinkovy gardy

Bratislava – Autor sporné sochy knížete Svatopluka na Bratislavském hradě Ján Kulich začal s úpravami svého díla, které nařídil předseda slovenského parlamentu Richard Sulík. Zatím odstranil sochař ze štítu Svatopluka rovnoramenný dvojkříž, který připomínal znak Hlinkových gard z dob Slovenského státu. Kulich ale musí ještě upravit podstavec tak, aby na něm zůstalo jen jméno panovníka a doba jeho vlády. Sochař by jinak musel své dílo z nádvoří hradu odstranit.

Kříž dnes zmizel poté, co na konci září předseda slovenského parlamentu rozhodl, že pokud má socha zůstat na nádvoří Bratislavského hradu, musí znak připomínající Hlinkovy gardy pryč. Stejně tak bylo podmínkou, aby z podstavce zmizel nápis Svatopluk - král starých Slováků. Kdy Kulich splní i tuto podmínku, není zatím jasné.

Socha Svatopluka vyvolala bouřlivé reakce už při svém odhalení 6. června, kterého se dokonce účastnily slovenské politické špičky jako tehdejší premiér Robert Fico nebo slovenský prezident Ivan Gašparovič. Nejvíce pobouřil štít s křížem. Odborníci ale navíc poukazují na to, že socha není ani historicky věrohodná.  

Vznik sochy financovalo se sbírky Občanské sdružení Svatopluk. Osmimetrová bronzová socha stála 270 tisíc eur.

Hlinkovy gardy

vznikly v roce 1938 jako ozbrojená složka Hlinkovy slovenské lidové strany. V klerofašistickém válečném Slovensku se členové těchto oddílů podíleli na perzekuci nepřátel režimu. Na konci druhé světové války byly jednotky zakázány a rozpuštěny. 

Hlinkova strana měla ve znaku rovnoramenný dvojkříž. „Používal se od roku 1938 a byl účelově vytvořený podle vzoru hákového kříže v kruhu - emblému Hitlerovy NSDAP,“ uvedl pro aktualne.sk tajemník heraldické komise slovenského ministerstva vnitra a autor státního znaku Slovenské republiky Ladislav Vrtel.  

Vlajka Hlinkovy slovenské lidové strany
Zdroj: ČT24/vlajky.szm.com