Britská vláda škrtá v armádě

Londýn - Británie hlásí škrty v armádě. Premiér David Cameron šetří, kde může. Jeho vláda zkrátí rozpočet britské armády až o 8 procent. Nyní armáda disponuje rozpočtem ve výši téměř 37 miliard liber (přes bilion korun). Ministerstvo obrany i samotná armáda přijdou zhruba o 42 tisíc lidí. Odkládá se i program na vývoj jaderných raket v ponorkách. Cameron ušetří i na letectvu a námořnictvu, zruší například letadlovou loď i se stíhačkami.

Škrty sice nedosáhnou 25 procent, jak tomu pravděpodobně bude u dalších ministerstev, přesto ale šetření v armádě vyvolalo obavy především u amerických spojenců. Podle britského ministra zahraničí je nicméně zbytečné se v tomto směru jakkoliv znepokojovat a Velká Británie hodlá nadále zůstat klíčovým hráčem v NATO.

Úspory se nicméně dotknou také zahraničních misí. Kromě již chystaného návratu vojáků z Afghánistánu v nejbližších letech se Cameron výslovně zmínil o zrušení posádek v Německu, a to do roku 2020.

Kolik zbude zaměstnanců po škrtech

  • Pozemní armáda - 95 500
  • Letectvo – 33 000
  • Námořnictvo – 30 000

Vláda se v následujících letech také chystá vyřadit z provozu velkou letadlovou loď HMS Ark Royal. Současně odejde do šrotu i 600 letadel typu Harrier. Z námořnictva má navíc odejít až 4 000 lidí.

Velké změny se chystají i v královském letectvu, má být uzavřeno několik leteckých základen. Nejdříve za 9 let pak vláda pořídí nové stíhačky, letectvo opustí 5 000 lidí.

Nejméně se plánované škrty dotknou pozemních sil. I tak se ale množství tanků, děl a další těžké techniky podle představ vlády má celkově snížit o 40 procent.

Navíc by měla z resortu odejít řada armádních zaměstnanců. Pozemní armádu bude muset v rámci její restrukturalizace opustit 7 000 vojáků. Do roku 2015 má navíc ministerstvo obrany opustit 25 tisíc civilních zaměstnanců.

Cameron zdůraznil, že se armáda nevzdá svých prostředků jaderného odstrašování. Podle něj je možné prodloužit životnost současných ponorek typu Vanguard, disponujících raketami s jadernými hlavicemi, do roku 2028. Tím je možné odložit výrobu ponorek nové generace až zhruba na rok 2016 a odložit tak i vysoké náklady s tím spojené.

Škrty v britské armádě
Zdroj: ČT24