Dogma o oteplování je chyba, jakou byl komunismus, říká Klaus

Londýn - Český prezident Václav Klaus je na pracovní návštěvě ve Velké Británii. Na londýnském institutu The Global Warming Policy Foundation se dnes vyslovil proti „dogmatu globálního oteplování“. V diskusi o klimatických změnách podle Klause už nejde o klima, ale o vlády, politiky a lobbisty, kteří chtějí pro sebe získat více moci a více možností rozhodovat.

Václav Klaus dnes řekl, že sleduje problematiku klimatických změn několik let. Podle něj oteplování probíhá s přestávkami v posledních 150 letech a „vše ukazuje na to, že budoucí oteplování nebude mít dramatické ani katastrofické důsledky“. „Nevypadá to jako hrozba, na kterou musíme reagovat,“ řekl.

Klaus také prohlásil: „Všeobecné přijímání dogmatu globálního oteplování je jednou z nejnákladnějších a nejméně demokratických politických chyb za generace. Předcházející takovou chybou byl komunismus.“

Do Česka přijede britský ministr zahraničí

Klaus se v Británii dnes sešel s britským ministrem zahraničí Williamem Hagueem. Po společné schůzce český prezident prohlásil, že by se česká i britská diplomacie měla více soustředit na nové velmoci, jako je Čína, Rusko, Indie a Brazílie.

Hague zdůraznil, že Británie „se dlouhá desetiletí primárně zabývala Evropou a Amerikou, a to se musí posunout“. „Tomu já rozumím, myslím, že je to velmi racionální. Kéž by to přijala i naše zahraniční politika,“ okomentoval to Klaus. 

Prezident po schůzce oznámil, že britský ministr zahraničí přijede na návštěvu do České republiky. „O návštěvě v České republice jsme mluvili dlouze. Zdá se, že by se počátkem příštího roku nebo v první části příštího roku mohla realizovat,“ řekl Klaus českým novinářům.   

Klaus se měl také sejít s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou, ta je ale nemocná, schůzka se proto nekonala. „Její zdravotní stav se v posledních dnech zhoršil natolik, že toto setkání přestalo být možné. Takže bych jí jen popřál, aby jí bylo co nejlépe,“ řekl k tomu Klaus.

Vydáno pod