V Mexiku zabavili marihuanu za šest miliard

Tijuana (Mexiko) - Policejní zátah v mexické Tijuaně přinesl nevídaný úlovek - 105 tun marihuany. Je to největší zabavené množství za řadu let. Na černém trhu ve Spojených státech by mělo hodnotu v přepočtu nejméně šest miliard korun. Při operaci policisté zatkli jedenáct lidí. V přestřelce byl zraněn jeden policista a jeden podezřelý. Deset tisíc balíků drogy se našlo v několika domech a autech. Tijuana leží přes hranici od amerického San Diega.

Akci zahájila střelba na běžnou hlídku městské policie z konvoje vozidel. Při přestřelce byl zraněn jeden policista a jeden z útočníků. Zatčeno bylo 11 osob doprovázejících konvoj. Na pomoc policistům byly následně povolány armádní jednotky, které při pátrací operaci ve třech tijuanských čtvrtích nalezly marihuanu ukrytou v tahačích a domech. Droga byla určená pro trhy ve Spojených státech.

Mexiko slouží jako tranzitní území na jedné z tras pro pašování drog především z jihoamerické Kolumbie. Zároveň je ale také jedním z největších producentů marihuany na světě. Ročně je jí ze země vyvezeno zhruba 7 000 tun. Prezident Felipe Calderón po svém nástupu do funkce před čtyřmi roky vyhlásil boj drogovým gangům. Nasadil do něj na 50 000 příslušníků ozbrojených sil. Drogové násilí si přesto za tu dobu vyžádalo už téměř 30 000 lidských životů.