Bin Ládin a Zavahrí jsou sousedé

Kábul - Usáma bin Ládin a dvojka al-Káidy Ajman Zavahrí se skrývají na severozápadě Pákistánu, bydlí prý nedaleko sebe. Televizi CNN to řekl vysoký představitel Severoatlantické aliance, který si nepřál být jmenován. Vedení al-Káidy prý žije v relativním pohodlí pod ochranou místních kmenů, i některých členů pákistánských tajných služeb. Území, kde se mohou pohybovat, zahrnuje stovky čtverečních kilometrů těžko dostupného terénu. Zdroj CNN neřekl, jak se NATO k těmto informacím dostala.

„Nikdo z al-Káidy nežije v úkrytu,“ informoval CNN nejmenovaný zdroj ze Severoatlantické aliance. Podle něj bin Ládin i Zavahrí žijí v relativním pohodlí pod ochranou místních kmenových sil i některých členů pákistánských bezpečnostních jednotek. Zdroj tvrdí, že bin Ládin se v posledních letech pohybuje na území vymezeném pohořím Čitrál na severozápadě země u čínských hranic a údolím Kurram, které sousedí s afghánskou baštou Tálibánu Tora Bora. Tudy údajně bin Ládin do Pákistánu uprchl. 

Pákistánská vláda nicméně veškeré tyto informace popírá. Pákistánský ministr vnitra Rehmán Málik odmítl, že by byli oba muži na pákistánské půdě. Pokud by ale pákistánská vláda měla informace, které by to vyvracely, okamžitě prý zahájí operaci, která by vedla k jejich zatčení.

Zdroj z NATO také prohlásil, že radikální povstalci na Pákistánském území jsou stále silnější. „S každým rokem mají více a více mužů,“ řekl, a to i přesto, že v oblasti sílí spojenecké útoky. Podle odhadů NATO žije u afghánsko-pákistánské hranice půl milionu až milion „nespokojených“ mužů ve věku 15 až 25 let. Jde většinou o afghánské Paštuny, které kromě ideologie motivují k boji především peníze.