Prokuratura navrhla zprostit Wilderse obžaloby

Amsterodam - Nizozemská prokuratura dnes navrhla, aby byl protiislámský aktivista Geert Wilders v plném rozsahu zproštěn obžaloby. Amsterodamský soud, před nímž Wilders stojí, na to může, ale nemusí přistoupit. Proces bude pokračovat příští týden a rozsudek má padnout 5. listopadu. Wildersovi hrozí až rok vězení a pokuta 7600 eur (190 000 korun).

Sedmačtyřicetiletý poslanec krajně pravicové Strany pro svobodu Wilders byl obžalován hlavně z vyvolávání nenávisti vůči islámu a muslimům a z urážek a diskriminace muslimů. Vinu popírá a odvolává se na svobodu projevu.

Prokuratura už v úterý upustila od jednoho z pěti bodů obžaloby a dnes i od všech ostatních. Prokurátor Paul Vellemen řekl, že většina Wildersových výroků zjevně směřovala proti islámu jakožto ideologii a jejich cílem nebylo udělat z muslimů terče špatného zacházení.

„Kritika (určitého náboženství) je povolena, pokud nenavádí k nenávisti proti těm, kdo ho praktikují,“ řekla už předtím prokurátorka Birgit van Roesselová, podle níž Wildersova prohlášení nevytvořila mezi muslimy a nemuslimy „nepřekročitelnou propast“.

Mezi Wildersovými výroky, které způsobily největší rozruch, bylo přirovnání Koránu k dílu nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf a přirovnání islámu k nacismu.

Wildersova strana skončila v nedávných parlamentních volbách překvapivě třetí a bude zvenčí podporovat menšinovou vládu křesťanských demokratů a liberálů. Očekává přitom, že koalice bude přihlížet k jejím požadavkům týkajícím se omezení přistěhovalectví.

Vydáno pod