Nizozemsko má menšinový kabinet, vydělá na tom hlavně Wilders

Haag – Čtyři měsíce v Nizozemsku trvalo, než se podařilo sestavit po volbách vládu. Nakonec je menšinová. Domluvili se na ní vítězní liberálové Marka Rutteho a křesťanští demokraté, kteří při hlasování utrpěli krutou porážku. Podporu kabinetu v parlamentu slíbila i Strana pro svobodu známého kritika islámu Geerta Wilderse.

Poprvé od druhé světové války má Nizozemsko menšinový kabinet. A poprvé za posledních skoro sto let ho povede premiér z řad liberálů - Mark Rutte. „Je úplně jiný, než na co jsme zvyklí. Je mladý, není ženatý a žije skromně sám v malém domku. Obklopil se ale ministry ve věku kolem 60 let, aby to vyvážil,“ říká politický zpravodaj nizozemského deníku AD Axel Veldhuijzen.

Důležité místo ministra hospodářství, zemědělství a inovace zaujme křesťanský demokrat Maxime Verhagen, který bude zároveň místopředsedou vlády. Ministerstvo zahraničí povede liberál Uri Rosenthal, ministerstvo obrany křesťanský demokrat Hans Hillen.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Koalice nemá v parlamentu většinu. Menšinová vláda má ve 150členném parlamentu podporu jen 52 křesel. K nadpoloviční většině má proto v parlamentě napomáhat 26 poslanců Wildersovy strany. S jeho Stranou pro svobodu bude převaha jen těsná o jedno jediné křeslo.

Wilders na oplátku čeká, že vláda uspokojí její požadavky na omezení přistěhovalectví a na zostření zákonů týkajících se cizinců. Wilders chce zakázat nosit veřejně islámské šátky. „Jsme pyšní, že můžeme podporovat vládu, ve které nejsme, ale která musí splnit všechny požadavky, které jsme vyjednali,“ libuje si Wilders.