Desetina Němců by chtěla, aby zemi řídil „vůdce“

Berlín – V Německu se na sociálních sítích rozběhla kampaň proti šíření extremismu po internetu. Mezi Němci totiž sílí extremistické názory. Každý desátý chce, aby státu vládl autoritativní vůdce, každý třetí by pak vyhnal cizince ze země. Průzkum provedla organizace Friedrich-Ebert-Stiftung.

Právě na sociálních sítích se lidé extremistických názorů snadno sdružují. Dá se tu snadno sehnat neonacistická hudba nebo komiksy. „Území sociálních sítí je plné radikálního plevele a je ho čím dál víc,“ říká Simone Rafaelová, ředitelka protinacistické kampaně. 

Kampaň Netz-gegen-Nazis.de má nabudit uživatele sociálních sítí, aby nahlásili, když něco podobného objeví. Do akce už se zapojilo celkem 20 provozovatelů sítí, na seznamu ale chybí mezinárodní jednička – Facebook. 

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Myspace a Youtube ale proti neonacismu tvrdě zakročily. „Bohužel mažeme denně. Jsme hlavně hudební portál a muzika bývá často prvním lákadlem radikálů,“ říká ředitel Myspace pro Německo Joel Berger. 

Sílící extremistické názory přitom potvrdil i poslední výzkum německé organizace Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). Podle něj si víc než třetina Němců myslí, že v Německu je nebezpečně mnoho cizinců. Víc než každý desátý dotázaný navíc vyjádřil názor, že pro blaho všech by měl Německu „tvrdou rukou“ vládnout „vůdce“.