Ekologické katastrofě v Maďarsku šlo zabránit

Budapešť - Na 9 vzrostl počet obětí havárie maďarské hliníkárny. V nemocnici ve městě Ajka zemřel další muž. Hospitalizováno zůstává ještě 50 lidí. Katastrofě s unikajícím jedovatým kalem z nádrže hliníkárny se údajně dalo předejít. Tamní úřady mají prý několik měsíců starou leteckou fotografii, na které je jasně vidět proud červené hmoty prosakující skrz hráz. Firma ale na varování nereagovala.

Katastrofě s unikajícím toxickým kalem z nádrže hliníkárny v Maďarsku se dalo předejít. Tamní úřady mají prý několik měsíců starou leteckou fotografii, na níž je jasně vidět proud červené hmoty prosakující skrz hráz. Odborníci ale na varování nereagovali.

Letecký snímek pořízený v červnu ukazuje podle expertů nevelký proud červené hmoty prosakující skrz ochrannou hráz. Fotografii potvrzující únik jedovaté látky pořídila 11. června maďarská společnost Interspect, která se specializuje na letecké snímkování. Její šéf Gábor Bakó prý fotografii už tehdy poskytl ekologickým a univerzitním expertům, ale jeho varování zůstalo bez odezvy. „Nejsme stavební inženýři a sami nemáme znalosti dostatečné k tomu, abychom obrázky analyzovali,“ řekl Bakó.

Policie nyní snímky zkoumá, aby zjistila, za jakých okolností k protržení hráze došlo. Ještě necelé dva týdny před katastrofou zkoumal tým inspektorů vládní agentury pro ochranu životního prostředí ochrannou hráz, aniž nalezl jakékoli známky blížící se pohromy.

Generální manažer společnosti MAL Zoltán Bakonyi  byl dnes u soudu v západomaďarském propuštěn z vazvby na svobodu. Soud označil veškerá obvinění za nepodložená. Podle policie Bakonyi zanedbal své povinnosti, když nevypracoval pro provoz hliníkárny záchranné varovné a evakuační plány. Obviněný tvrdí, že to po něm nikdo nechtěl. Maďarský bulvární list Blikk dnes napsal, že vedení společnosti MAL mělo už delší dobu k dispozici informace o hrozícím nebezpečí, ale nechávalo si je pro sebe.

Provoz v hliníkárně by mohl být obnoven už tento čtvrtek nebo pátek. Prohlásil to dnes vládní komisař pro dohled nad hliníkárnou György Bakondi. O obnově výroby má ještě dnes definitivně rozhodnout maďarská vláda.

Ekologický aktivista v maďarském Devecseru
Zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic
Vydáno pod