Nobelovu cenu míru má převzít disidentova manželka

Peking – Čínský disident Liou Siao-po, který si v Číně odpykává 11letý trest vězení, požádal svou manželku, aby za něj v prosinci převzala Nobelovu cenu míru. Pekingu se ale udělení ceny nelíbí, manželka disidenta je proto v domácím vězení. Není tak jasné, zda bude moci ocenění převzít.

„Siao-po mi řekl, že doufá, že budu moci jet do Norska, abych Nobelovu cenu za mír převzala. Myslím, že to bude velmi těžké,“ sdělila manželka Liou Siao-poa ze svého domu, kde zůstává de facto v domácím vězení. Pokud chce opustit dům, musí ji doprovázet policie. Zda ji úřady na cestu do Norska pustí, není zatím jasné. 

Norský tajemník přivezl manželce čínského disidenta gratulaci předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa. K ženě se ale nedostal. Ta se však později telefonicky spojila s novináři. „Nedovolují mi setkat se s novináři. Nedovolují mi schůzky s přáteli. Když chci k matce nebo na nákup, musím jet s nimi v policejním autě. A ke mně nikoho nepouštějí,“ řekla jim.

Nobelovu cenu převezme disidentova manželka (zdroj: ČT24)

Pekingu se rozhodnutí o udělení ceny čínskému disidentovi nelíbí. „Dát Nobelovu cenu za mír zločinci, který pyká ve vězení, ukazuje na nedostatek respektu vůči čínskému soudnímu systému,“ okomentovalo to čínské ministerstvo zahraničí ústy mluvčího. Peking se zlobí i na Norsko, které cenu uděluje. Podle agentury AP Čína zrušila už druhou schůzku s norskou ministryní rybolovu.

Liou Siao-po byl v roce 1989 jedním z vůdců protestů na náměstí Brány nebeského klidu (Tchien-an-men). Během 90. let strávil tři roky v pracovním táboře. Loni byl odsouzen k 11 letům vězení za sepsání výzvy Charta 08 k demokratizaci země.

Liou Siao-po
Zdroj: ČT24