Výbuch v Afghánistánu zabil guvernéra provincie Kunduz

Kábul – Guvernér severoafghánské provincie Kunduz zahynul při výbuchu, který v době modliteb otřásl mešitou v sousední provincii Tachár. Kromě Muhammada Omara zemřelo nejméně 15 dalších lidí, 20 jich bylo zraněno. Atentát je zatím poslední v řadě krvavých incidentů na jindy poměrně klidném severu, kde však ozbrojenci upevňují své pozice. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Jde zatím o nejzávažnější incident od zářijových parlamentních voleb, kdy Tálibán při vlně úderů zabil nejméně 17 lidí. Předběžné výsledky voleb by měly být známy během dneška.

Dnešní atentát byl spáchán během modliteb v mešitě tachárského správního střediska Tálikánu. Není zatím jasné, zda šlo o sebevražedný útok nebo o explozi nastražené bomby. Omar byl známý svou podporou afghánskému prezidentovi Hamídu Karzáímu. Přežil nejméně tři pokusy o atentát, které připisoval hnutí Tálibán. Jeho bratra zabilo toto hnutí loni.

Telefonát Lenky Klicperové (zdroj: ČT24)

V televizním rozhovoru Omar minulý týden řekl, že pokud se nezlepší bezpečnostní situace v Kunduzu, budou ozbrojenci kromě severního Afghánistánu představovat hrozbu i pro sousední státy. Kunduz je prý baštou nejen afghánských, ale i zahraničních bojovníků, kteří ji využívají jako základnu k útokům v celém regionu.

Radikálové po svržení režimu Tálibánu v roce 2001 dál kladou vytrvalý odpor na jihu a východě země, bezpečnostní situace se však zhoršuje i na jindy klidném severu. Ve středu bylo při leteckých útocích na několika místech Tacháru zabito 16 bojovníků.

Po deseti letech od začátku války mezinárodních spojenců proti islamistům boje zuří víc než jindy. Od roku 2001 bylo zabito více než 2 000 zahraničních vojáků, z toho víc než polovina za poslední dva roky. Cílem útoků se v posledních měsících stalo několik vládních činitelů. Před dvěma týdny zabil sebevražedný útočník viceguvernéra východní provincie Ghazní a pět dalších lidí. Útoky během pátečních modliteb jsou přesto relativně vzácné. V červenci při páteční explozi bomby nastražené v mešitě ve východní provincii Chóst zahynul kandidát do parlamentních voleb.

Vydáno pod