Kal z hliníkárny vodu v Dunaji nepoškodil

Budapešť/Bratislava – Chemické látky, které z maďarské odkalovací nádrže unikly až do Dunaje, neohrožují životní prostředí. Podle odborníků se je podařilo neutralizovat. Zachranáři zatím ohlásili nalezenou sedmou oběť a stále pátrají po dalším pohřešovaném člověku. Pondělní havárie u města Ajka je zatím nejhorší ekologickou katastrofou v zemi. Následky se budou odstraňovat nejméně rok, stát budou skoro miliardu korun. Vláda už požádala Evropskou unii o experty na likvidaci podobných havárií.

I když do Dunaje unikl kal z protržené nádrže hliníkárny v Maďarsku, vodohospodáři tvrdí, že kvalita vody vykazuje normální hodnoty. Zásaditý kal se podařilo záchranářům zneutralizovat, voda v řece tedy není po havárii v hliníkárně v Ajce poškozená.

Nejnovější naměřené hodnoty vzorků vody Dunaje ukazují, že se podařilo zásaditý kal zneutralizovat na hodnotu pH 8 až 8,2. „Tato data nám dávají naději. Zatím jsme nezaznamenali žádné poškození Dunaje,“ řekl mluvčí záchranných operací Tibor Dobson.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Neutrální hodnota pH vody je 7

Do pH 9 se dá voda považovat za neznečištěnou

Po úniku kalu bylo v potoce Torna naměřeno pH 13,5

V Dunaji se sice objevilo několik mrtvých ryb, ty jsou ale podle záchranářů z toku řeky Marcala a Rába, které byly únikem kalu výrazně poškozeny. Prakticky zde vymizel veškerý život.

I slovenští vodohospodáři zatím naměřili jen mírně zvýšené hodnoty. Dnes by měli zveřejnit rozbory vzorků vody na obsah těžkých kovů, jakými jsou hliník, chrom, nikl, olovo, arzen nebo železo.

Záchranáři dál pokračují v neutralizaci, sypou do potoka Torna, odkud se kal rozšířil i do Dunaje, tuny sádrovce. S vyproštěním neutralizační látky pomáhají i vrtulníky.

Neví se zatím ani, proč se nádrž s kalem protrhla. Hliníkárenská společnost vylučuje, že by pochybila. Maďarský premiér Viktor Orbán během včerejší návštěvy Kolontáru ale prohlásil, že protržení hráze očividně vypadá jako lidská chyba. Stejného názoru jsou i ekologové.

V postižených obcích vládne enormní úsilí při odstraňování následků ekologické katastrofy. Záchranáři čistí ulice i příbytky. Na místě je humanitární pomoc, obyvatelé i záchranáři fasují potraviny, pitnou vodu i další potřebné věci. Zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš uvedl, že v Maďarsku se po havárii zvedla obrovská vlna solidarity, na pomoc postiženým obcím už vzniklo několik sbírek.

Havárie v hliníkárně v západomaďarském městě Ajka je nejhorší ekologickou katastrofou v zemi. Z protržené jímky uniklo na milion kubických metrů kalu, který zaplavil území asi čtyřiceti kilometrů čtverečních a zničil přes 280 domů. Odstraňování škody potrvá nejméně rok a přijde v přepočtu na miliardu korun. Agentura AP tvrdí, že množství uniklého kalu je téměř stejné jako objem ropy, která se letos dostala do moře z vrtu v Mexickém zálivu.