Netanjahu v koaličních kleštích – židovské osady kontra židovská přísaha

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podpořil návrh pravicových ministrů zavést nové znění přísahy, kterou budou skládat přistěhovalci při udělování občanství. V ní musí uznat Izrael jako židovský a demokratický stát. Svým rozhodnutím však pobouřil dalšího koaličního partnera, Stranu práce. Její ministři nyní očekávají, že premiér výměnou za jejich podporu zmrazí výstavbu židovských osad, na které závisí osud mírových rozhovorů s Palestinci. O nové přísaze by mohla vláda hlasovat už v neděli.

Právě spor o charakter Izraele je i jedním z témat izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. Izraelci chtějí, aby Palestinci jejich zemi uznali právě jako židovský stát. Ti ale na označení „židovský“ přistoupit nechtějí.

Přísaha, v níž budou imigranti uznávat židovský charakter státu, je podle izraelské levice premiérův ústupek krajní pravici v čele s ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem. „Jedna ze spekulací mluví o tom, že premiér chce udělat ústupek Liebermanově straně, aby získal jejich podporu pro prodloužení zmrazení výstavby. Lieberman to sice odmítl, ale možná si Netanjahu myslí, že je to dobrý nápad,“ dodal viceprezident izraelského Institutu pro demokracii Mordechaj Kremnitzer.

Zákon o izraelském občanství vyvolává spory (zdroj: ČT24)

Benjamin Netanjahu:

„Podstata Izraele je, že je národním státem Židů. Je zemí, kam může přijít Žid z jakékoli části světa a postavit si tu dům. Je to židovský stát, ale také demokratický stát, ve kterém žijí i lidé jiné víry.“

Minulé, desetiměsíční moratorium na výstavbu osad na západním břehu Jordánu vypršelo koncem září. Netanjahu stojí o pokračování mírových rozhovorů, ale zatím zákaz výstavby oficiálně neprodloužil. Podle arabského tisku však už na šedesátidenní prodloužení předběžně přistoupil. Izraelská pravice a osadníci jsou ale zásadně proti. V osadách se totiž začalo znovu stavět a podle některých izraelských organizací se od konce září rozestavělo přes 300 domů.

Ministři ze Strany práce: Vyměníme přísahu za osady

Labourističtí ministři za své hlasy ve prospěch přísahy očekávají prodloužení moratoria. „Myslím si, že podpora (textu přísahy) je Netanjahuovo vyrovnání se s Liebermanem a že premiér teď bude moci prodloužit moratorium, aniž tím ohrozí koalici. Netanjahu je pod velkým tlakem USA. Předpokládám, že prodloužení moratoria oznámí v nejbližší době,“ sdělil jeden z labouristických ministrů deníku s podmínkou, že nebude jmenován.

Avišaj Braverman, který je ministrem bez portfeje pro menšiny, označil rozhodnutí o přísaze za „pobuřující a nezodpovědné“. Vyzval předsedu Strany práce a ministra obrany Ehuda Baraka, aby okamžitě zahájil debatu, která rozhodnutí zablokuje. Nesouhlas projevil i další ministr ze Strany práce Jicchak Herzog, který odpovídá za agendu sociálních věcí.