Vyšetřovatelé našli nové důkazy v případu Politkovské

Moskva - Ruská prokuratura dnes oznámila, že do února příštího roku znovu prodloužila vyšetřování vraždy opoziční novinářky Anny Politkovské. Tuto známou kritičku Kremlu hlavně kvůli kritice porušování lidských práv v Čečensku zastřelil neznámý vrah v říjnu 2006. Její památku si dnes v centru Moskvy připomněly stovky lidí.

„Máme v úmyslu prodloužit vyšetřování až do února 2011,“ uvedl v komuniké vyšetřovací výbor ruské prokuratury. Podle něj byly zjištěny nové osoby, které mohly být do vraždy zapleteny.

„Vyšetřovatelé také požádali o právní pomoc několik evropských zemí, což může souviset s útěkem jednoho z pachatelů. Ten před dvěma lety uprchl za hranice, přestože byl na seznamu hledaných osob. Další novinkou je to, že vyšetřovatelé našli v továrně na předměstí Moskvy dílnu, kde se vyrábějí zbraně pro podsvětí a kde byla vyrobena i zbraň, kterou bylo vypáleno pět ran na Annu Politkovskou,“ informovala redaktorka ČT v Moskvě Barbora Šámalová.

První proces s údajnými vrahy na začátku loňského roku skončil podle všeobecného přesvědčení blamáží, když tři podezřelí byli osvobozeni kvůli nedostatečným důkazům. Nikdy nebyl identifikován ten, kdo si vraždu objednal, a údajný vykonavatel zločinu je stále na útěku. Druhý proces, který začal letos 5. srpna, byl z rozhodnutí ruského nejvyššího soudu přerušen a celá kauza byla vrácena k došetření.

Věra Politkovská, dcera zavražděné novinářky:

„Může to trvat dlouho, ale naše rodina nikdy neztratí naději. Doufáme, že dříve nebo později se dozvíme pravdu.“

Politkovská dlouhou dobu jako novinářka upozorňovala na zločiny v Čečensku i přehmaty tehdejšího prezidenta Putina. Léta čelila mnohým výhrůžkám. Jednou ji otrávili čajem v letadle. Smrt ji nakonec dostihla doma. Vrah si počkal na Annu Politkovskou u vchodu do jejího domu. Vpálil do ní celkem pět ran.

Dcera Věra tehdy čekala dítě a s matkou bydlela. „Ten týden jsme si všimly podezřelých věcí, ale nevěnovaly jim pozornost. Měly jsme tolik starostí. Máma říkala, ať si dám v domě pozor, že viděla divné lidi,“ vzpomíná Věra Politkovská.

Stovky lidí si připomněly památku Politkovské

Přesně v době, kdy před čtyřmi lety umírala Anna Politkovská, se dnes v centru Moskvy sešli její příznivci. Ti si připomněli památku zavražděné novinářky. Její kolegové z listu Novaja gazeta na akci sbírali podpisy pod petici, aby se ulice, kde byla Politkovská zastřelena, pojmenovala po ní.

Na místě promluvil i opoziční politik, bývalý vicepremiér, Boris Němcov: „Moc předvedla svou slabost, když už čtyři roky není s to najít vraha svého osobního nepřítele.“ Němcov z toho obvinil Putinův a Medvěděvův režim. Někdejší disident Sergej Kovaljov upozornil, že případ vypovídá o stavu celé země. „Je to i naše vina, že jsme nedokázali skoncovat se svévolí a nedonutili moc k demokracii,“ řekl.

Počet nevyřešených vražd v Rusku roste a dokresluje bezútěšný obraz justice. Navíc stále přibývají vraždy opozičních představitelů, v roce 1995 byl zabit televizní moderátor Vladislav Lisťjev. Loni v centru Moskvy někdo zastřelil právníka Stanislava Markelova a novinářku Anastasiy Baburovovou. V Čečensku pak byla loni zavražděna bojovnice za lidská práva Natálie Estěmirovová. Nejen jejich osudy jsou námětem výstavy Umlčené hlasy, kterou připravil Člověk v tísni pro letošní Fórum 2000. Začíná v Praze příští týden.

Vydáno pod