Jedovatý kal už je v Dunaji

Budapešť – Toxický kal, který v úterý v Maďarsku unikl z protržené nádrže, se dnes dostal do Dunaje. Nad ránem pronikl do řeky Ráby, odtud do dunajského ramene Mošoňský Dunaj a kolem poledne pronikl do hlavního koryta Dunaje. Mošoňský Dunaj se od Dunaje odděluje v Rajce na severozápadě Maďarska a zpět se do něj vlévá severovýchodně od Györu. Sedimentační kal z výroby hliníku byl podle expertů natolik neutralizován, že zatím nepředstavuje pro životní prostředí hrozbu. Maďarská vláda již požádala EU o pomoc s neutralizací toxických látek.

Červený kal, který je žíravý a obsahuje těžké kovy, po protržení hráze jímky zaplavil pět obcí a kontaminoval řeku Marcal. Ta je přítokem Ráby. Jak upřesnil zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, havárie si vyžádala nejméně čtyři oběti, tři lidé jsou nezvěstní, stovka lidí je v nemocnicích, deset z nich má vážná zranění, jeden bojuje o život.

Naměřené hodnoty vzorků vody z Mošoňského Dunaje ukazují, že se zásaditý kal podařilo zneutralizovat z původního pH 12 na hodnotu pod pH 9,3. Snížení pH pod devět bude znamenat, že řeku lze prohlásit za zachráněnou. Záchranáři nasypali do řek 300 tun látek určených k neutralizaci kalu, další jsou na cestě.##GMAP:4816:Rameno Mošoňský Dunaj##

Podle záchranářů zatím není hlášen úhyn ryb v Rábě nebo v ramenu Dunaje; podstatně hůř na tom je řeka Marcal, do níž kal pronikl v pondělí. Všechny ryby vymřely a nepodařilo se zachránit ani flóru.

Havárie u hliníkárny v západomaďarském městě Ajka je přesto zatím nejhorší ekologickou katastrofou v zemi. Odstraňování škody potrvá nejméně rok a přijde v přepočtu na miliardu korun. Ekologové se obávají, že toxické látky ohrozí i další podunajské země. Slovenský vodohospodářský podnik nicméně zatím nemá informace o znečištění společného úseku Dunaje.

Zasaženou oblast navštívil premiér Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes ráno nečekaně navštívil jednu z postižených vesnic - Kolontár. Při obhlídce škod prohlásil, že nevidí žádný smysl v obnovení zničené části obce. „Zřejmě budeme muset vybudovat novou obytnou oblast a zničenou část budeme muset navždy oplotit jako pomník,“ řekl Orbán. Je podle něj očividné, že za havárií stojí lidská chyba, příčina nehody ale zatím nebyla oficiálně oznámena. Vyšetřování zřejmě potrvá několik měsíců.

Maďarský premiér Viktor Orbán:

„V obnovení zničené části Kolontáru nevidím žádný smysl. Zřejmě budeme muset vybudovat novou obytnou oblast a zničenou část budeme muset navždy oplotit jako pomník.“

Premiér řekl, že je skeptický k názoru, že se hráz zničehonic protrhla. Podle něj je nehoda výsledkem delšího procesu, kterému se mohlo zabránit. Viník bude zjištěn, aby postižení obyvatelé mohli být odškodněni, a podle zákonů bude přísně potrestán, dodal premiér.

Hliníkárenská společnost MAL, které zařízení v Ajce patří, veškerou odpovědnost odmítá. Jak upřesnil Ladislav Kerekeše, jedním ze spoluvlastníků továrny byl i bývalý premiér Ferenc Gyurcsány. Policie si předvolala majitele firmy k výslechu.

Mnozí obyvatelé postižených obcí prohlásili, že ve zničené oblasti již nechtějí žít. Podle Orbána se bude k těmto lidem přistupovat jednotlivě, a pokud si budou přát území ekologické havárie opustit, musí se jim v tom pomoci. Z původních asi 500 evakuovaných se do svých domovů zatím nemohlo navrátit 280 lidí, z toho jich 31 přebývá v obecních nouzových útulcích.

Z protržené jímky uniklo na milion kubických metrů kalu, který zaplavil území asi čtyřiceti kilometrů čtverečních a zničil přes 280 domů. Vláda Viktora Orbána oznámila, že bude zřejmě nutné odtěžit v postižené oblasti dvoucentimetrovou vrstvu zeminy. Kabinet proto včera požádal Evropskou unii o vyslání tří až pěti expertů, kteří by pomohli toxické látky neutralizovat. Unie Budapešť již dříve ujistila, že pomoc poskytne, kdykoliv o to tamní úřady požádají.

Výběr velkých katastrof způsobených chemickým průmyslem:

21. září 1921 - Výbuch v továrně na čpavek firmy BASF v německém Ludwigshafenu prakticky zničil nedalekou vesnici Oppau a způsobil smrt 585 lidí.

28. červenec 1948 - Dvě stě lidí zemřelo a 3 800 bylo zraněno při explozi v továrně na barvy v Ludwigshafenu. Příčinou neštěstí byl požár zásobníku s alkoholem.

1932-1968 - Japonská chemička Chisso Corporation vypouštěla řadu let odpad obsahující rtuť do zálivu u města Minamata na západním pobřeží ostrova Kjúšú. Toxický kovový prvek se dostal do potravního řetězce a způsobil vážné zdravotní problémy několika tisícům místních obyvatel.

10. července 1976 - Při explozi chemičky v severoitalském Sevesu uniklo do ovzduší množství nebezpečných dioxinů. Přibližně 200 obyvatel utrpělo těžkou otravu.

10. listopadu 1979 - Nedaleko kanadského Toronta vykolejil a následně explodoval nákladní vlak naložený chemikáliemi. Nehoda se obešla bez obětí na životech, ale 250 000 obyvatel oblasti muselo být evakuováno.

3. prosince 1984 - Z pobočky amerického koncernu Union Carbide v indickém Bhópálu uniklo 40 tun nebezpečného methyl-isokyanátu. Neštěstí si během prvního týdne vyžádalo na 8 000 obětí a dalších asi 15 000 lidí zemřelo v následujících letech. Následky otravy trpí přes 100 000 lidí a další nemocní přibývají.

Leden 2000 - Z odkaliště dolu na zlato u severorumunského města Baia Mare uniklo 100 000 metrů krychlových odpadní vody kontaminované kyanidem. Jedovatá látka zamořila řeky Tisu a Dunaj a zničila v nich většinu flóry a fauny.

Březen 2000 - Z odpadní nádrže dolu u rumunské obce Novat dvakrát unikl kontaminovaný kal, který zamořil řeku Tisu těžkými kovy.

21. září 2001 - Mohutný výbuch v chemické továrně AZF ve francouzském Toulouse způsobil smrt 31 osob a dalších 2  500 lidí zranil. Vyšetřování tragédie vedlo k závěru, že exploze byla důsledkem nevhodného smíchání některých látek.

13. listopadu 2005 - Výbuch chemičky v čínském městě Ťi-lin způsobil smrt pěti osob a vynutil si evakuaci 10 000 obyvatel. Do řeky Sung-chua přitom uniklo 100 tun toxických látek, zejména benzenu a nitrobenzenu. Kontaminace způsobila vážné problémy se zásobováním pitnou vodou v Číně i Rusku.

8. července 2008 - Z jaderného střediska Tricastin na jihovýchodě Francie uniklo přibližně 30 000 litrů roztoku obsahujícího přírodní uran. Radioaktivní kapalina unikla ze zásobníku, který přetekl, a část znečištění se dostala do dvou řek. Francouzské úřady poté dočasně zakázaly lov ryb a provozování vodních sportů v okolí komplexu.

4. října 2010 - Toxický kal, který unikl z protržené nádrže u hliníkárny v západomaďarském městě Ajka, se dostal do řeky Ráby a odtud do dunajského ramene Mošoňský Dunaj. Havárie si vyžádala životy nejméně pěti lidí a více než sto dalších osob zranila.

(ČTK)

Vydáno pod