Írán předvolal diplomaty Nizozemska a EU kvůli protiislámskému filmu

Haag - Íránské ministerstvo zahraničí dnes předvolalo nizozemského velvyslance v Teheránu, aby mu předalo protest proti filmu Fitna (Rozvrat), který kritizuje islám. Snímek ve čtvrtek zveřejnil krajně nizozemský politik Geert Wilders. Předvolán byl ze stejného důvodu údajně i vysoký slovinský diplomat, jehož země nyní předsedá Evropské unii.

Teherán v protestu požaduje od evropských zemí, aby zamezily dalšímu promítání tohoto „urážejícího a protiislámského filmu“. Snímek je však šířen po internetu, čemuž lze jen stěží bránit. Evropské demokracie jsou podle všeho navíc většinou přesvědčeny, že film sice uráží islámskou víru, ale vše je v souladu s právem na svobodu slova.

Patnáctiminutový film nizozemského nacionalisty a poslance Geerta Wilderse je kompilací záběrů extremistických akcí radikálních muslimů a protizápadních projevů spojených s verši koránu.

Ministři zahraničí zemí EU v sobotu na neformální schůzce ve Slovinsku snímek odsoudili, ale zastali se práva takový film natočit v rámci svobody projevu. Jejich prohlášení „ostře odmítá“ protimuslimské vyznění Wildersova filmu s tím, že „velká většina muslimů odmítá extremismus a násilí“. Současně ministři zdůraznili, že „svoboda projevu a svoboda vyznání jsou základními hodnotami, v nichž nelze dělat kompromisy“.

Zatím proti snímku protestovala řada vlád muslimských zemí; Írán a Indonésie jej odsoudily jako urážlivý a hanobící islám. Teroristická organizace Al-Káida vyzvala k útokům na nizozemské vojáky v Afghánistánu. Hrozby se ale naštěstí zatím nestaly pravdou.