Hinduisté a muslimové si musí poutní místo v Indii rozdělit

Lakhnaú - Posvátné pozemky v indickém městě Ajódhja, o které vedou dlouholetý spor hinduisté a muslimové, si mají obě komunity spravedlivě rozdělit. Rozhodl o tom dnes tamější soud. Příslušníci obou náboženství se o poutní místo nesčetněkrát krvavě střetli, takže soudní verdikt se dá považovat za jediné smírné řešení pro obě strany.

Jádrem sporu je místo, kde leží trosky Báburovy mešity, kterou radikální hinduisté srovnali se zemí v roce 1992. Vypukly kvůli tomu nepokoje, které si vyžádaly 2000 mrtvých. Hinduisté chtějí, aby na sporném místě byl vybudován chrám na počest jejich boha Rámy, jenž se tam údajně narodil. Muslimové naopak usilují o opětovné vybudování mešity.

Podle agentury Reuters je pravděpodobné, že verdikt bude podán k posouzení ještě indickému nejvyššímu soudu, takže na rozhodnutí, které by mělo definitivní platnost, by se mohlo čekat ještě řadu let.

Podle právníka jedné ze stran sporu by z rozhodnutí soudu v Iláhábádu měla třetinu pozemků o celkové velikosti čtyř čtverečních kilometrů dostat muslimská komunita a po třetině si rozdělit dvě na sobě nezávislé hinduistické organizace. Tříčlenný soudní senát zároveň dal třem zmíněným stranám tři měsíce na to, aby se domluvily na přerozdělení sporné půdy podle svých potřeb.

Hinduisté si mohou postavit chrám

Soud také údajně posvětil výstavbu hinduistického chrámu, protože archeologické nálezy potvrdily, že už tam stál před mešitou. I tak ale zástupce hinduistů zdůvodnil odvolání k nejvyššímu soudu takto: „Sto procent půdy patří hinduistům, tak proč ji dělit?“ Muslimští zástupci oznámili, že jsou zklamaní částečně.

Indické úřady v očekávání rozsudku zmobilizovaly na 200 000 vojáků a policistů, aby v oblasti předešli případným násilnostem. Den předtím policie preventivně zatkla kolem 10 000 lidí, kteří podle ní představují bezpečnostní riziko.