Francouzi chystají zákon, který usnadní odebrání občanství

Paříž - Francouzští poslanci dnes začali rokovat o návrhu zákona, který rozšiřuje možnosti, jak připravit zločince cizího původu o dříve udělené francouzské občanství. Zákon má také usnadnit vyhošťování cizinců. Jedná se tedy o další krok v rámci slíbeného zpřísnění bezpečnostní politiky prezidentem Nicolasem Sarkozym. Zákon má především umožnit opětné odebrání francouzského občanství každému člověku cizího původu, který by ohrozil život policisty nebo četníka nebo provozoval „agresivní žebrání“. Dosud něco takového hrozilo Francouzům cizího původu jen v případech terorismu. Sarkozy řekl, že Francie 50 let prováděla laxní imigrační politiku, jejímž důsledkem jsou problémy s integrací a ilegálním přistěhovalectvím. Vysloužil si za to tehdy obvinění opozice, že dělá rovnítko mezi zločinností a cizinci.

Sarkozy také navrhl, aby mladiství delikventi z řad přistěhovalců už při dovršení 18 let věku nedostávali automaticky francouzské občanství jako dosud. Text má dále usnadnit vyhošťování cizinců, včetně občanů členských států Evropské unie, zpět do země jejich původu. Toto opatření je namířeno hlavně na Romy, které francouzská vláda v poslední době ve velkém posílá pryč ze země, hlavně do Rumunska. Levicová opozice slíbila tvrdý odpor proti tomuto zákonu, ale vládní pravice má v parlamentu pohodlnou většinu a očekává se, že poslanci při plánovaném hlasování 12. října text schválí. To samé se očekává později od senátorů.

Sarkozy, bývalý ministr vnitra, klade zvýšený důraz na otázky veřejné bezpečnosti už řadu měsíců a znovu se snaží získat pevnou půdu pod nohama důrazem na problematiku, která podle průzkumů dělá Francouzům velké starosti.

Telefonát Jana Pokorného (zdroj: ČT24)

Sarkozy chce zpřísnit bezpečnostní politiku země

Údajně tedy hlavně proto prezident v létě náhle nařídil likvidaci 300 nelegálních romských a kočovnických táborů po celé Francii a okamžitou deportaci rumunských a bulharských Romů, kteří nesplňují zákonné podmínky pro pobyt v zemi. Sarkozy přednesl projev o zpřísnění bezpečnostní politiky v zemi 30. července v Grenoblu, který byl dva týdny předtím dějištěm ostrých pouličních střetů vyvolaných smrtí muže arabského původu, který prchal před policií.

Romové ve Francii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod