Čína varovala Norsko před udělením Nobelovy ceny za mír disidentovi

Oslo - Tajemník norského Nobelova výboru Geir Lundestad byl prý varován vysokým čínským činitelem, že pokud letos dostane Nobelovu cenu za mír čínský disident Liou Siao-po, ohrozí to vztahy mezi Oslem a Pekingem. Čínské ministerstvo zahraničí dalo najevo, že udělení Nobelovy ceny za mír Liouovi by považovalo za rozhodnutí, které je v rozporu s podstatou tohoto ocenění. K udělení Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi výbor vyzval bývalý český disident a prezident Václav Havel a po něm i velká skupina čínských vědců, spisovatelů a právníků. Držitel letošní Nobelovy ceny za mír bude vyhlášen v Oslu 8. října.

Lundestad nyní oznámil, že se s ním v létě v Oslu sešel náměstek čínského ministra zahraničí Fu Jing a tlumočil mu varování. „Podobné rozhodnutí by napjalo nesprávnou strunu ve vztazích mezi Norskem a Čínou a bylo by považováno za nepřátelský čin,“ citoval Fua Lundestad. Dodal nicméně, že Čína už s podobnými varováními přišla v minulosti, ale nemělo to žádný vliv na práci výboru. Liou byl odsouzen k 11 letům vězení kvůli iniciativě za zlepšení lidských práv v Číně - Chartě 08, která se inspirovala československou Chartou 77.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü dnes na tiskové konferenci v Pekingu prohlásila, že Liou byl uvězněn za porušení čínského práva. „Jeho aktivity jsou zcela v protikladu se zásadami Nobelovy ceny. Pan Nobel chtěl oceňovat osoby, které se zasloužily o mír mezi národy, o mezinárodní spojenectví a o odzbrojení,“ řekla.

Již loni Liouovu kandidaturu podpořila skupina stávajících laureátů Nobelovy ceny za mír. Loňským kandidátem na Nobelovu cenu za mír byl také další čínský disident Chu Ťia; tento aktivista bojující za práva nemocných AIDS byl považován za favorita, ale Nobelovu cenu za mír nakonec získal americký prezident Barack Obama.

V roce 1989, kdy čínská vláda silou rozdrtila prodemokratické protesty na náměstí Tchien-an-men, získal Nobelovu cenu za mír tibetský duchovní vůdce dalajlama.

Norský Nobelův výbor
Zdroj: ČT24